Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Hrad přišli odpůrci i příznivci Zemana, centrem Prahy prošel protestní pochod

Pražský Hrad
Pražský Hrad
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Inauguraci prezidenta Miloše Zemana si nenechali ujít jeho příznivci i odpůrci, do areálu Pražského hradu jich však oproti očekávání dorazily jen desítky. Střety obou táborů zůstaly ve slovní rovině. Zatímco Zemanovi sympatizanti třímali v rukou papírové české vlaječky, odpůrci mu na transparentech vyčítali neústavní kroky a někteří drželi červené karty. Prezident lidem čekajícím na třetím hradním nádvoří zamával, na demonstranty nereagoval.

K protestu využily den inaugurace mimo jiné skupiny Kaputin! a oMen. Jejich členové uvedli, že na Hrad přišli vyjádřit "nesouhlas s protiústavními kroky člověka, který za posledních pět let mnohokrát porušil prezidentský slib". Své transparenty pozvedli, když Zeman po složení slibu procházel po nádvoří do svatovítské katedrály, aby se tam poklonil světcovým ostatkům.

Na plakátech vyjmenovali, k čemu všemu podle nich prezident nemá mandát - například "podporovat fašisty", "paktovat se s bolševiky", "šířit nenávist", "oslavovat diktátory" či "sloužit nepřátelským mocnostem". Jeden z protestujících, aktivista Otakar van Gemund, se svlékl do půli těla, přičemž na hrudníku měl nápis "má smůlu - nemá mandát".

Další demonstrant si přinesl velký portrét prvního českého prezidenta Václava Havla. Havlovo jméno ostatně zaznívalo i tehdy, když se oba názorové tábory snažily vzájemně překřičet. Zatímco Zemanovi příznivci volali "Ať žije Zeman!", druhá skupina jim odpovídala "Ať žije Havel!".

Kaputin a oMen uvedly v tiskovém prohlášení zaslaném ČTK, že Zeman zneužívá prezidentskou funkci k podrývání ústavy, k plíživé likvidaci demokracie a k protežování "trestně stíhaného bývalého agenta StB", premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO). Skupina Kaputin na Hradě protestovala i 25. února, kdy připomněla 70. výročí převzetí moci komunisty a poukázala na to, že v komunistické straně byl prezident Zeman i premiér Babiš.

Kaputin je skupina na podporu demokracie, lidských práv a členství v EU a NATO. Staví se proti putinovskému režimu. V minulosti demonstrovala třeba proti okupaci Krymu, stejně jako skupina oMen. Ta na sebe poprvé výrazněji upozornila v říjnu 2014, kdy dali dva její členové na tiskové konferenci vlády své názory najevo tak, že svlečení do půl těla vyzvali premiéra Bohuslava Sobotku, aby bránil svobodu a nepomáhal ruskému prezidentu Vladimíru Putinovi. Jedním z tehdejších protestujících byl i dnešní demonstrant van Gemund, druhým byl pozdější Zemanův protikandidát na funkci prezidenta, lékař Marek Hilšer.

Zhruba 200 lidí prošlo centrem Prahy na protest proti Zemanovi

Prahou také prošlo asi 200 lidí protestujících proti Zemanovi. Zároveň ale chtěli upozornit na klimatické změny a násilí na ženách. Akci Ženy na hrad! v den Zemanovy inaugurace pořádala Koalice 8. března, která sdružuje různá feministická hnutí a další organizace. Organizátoři chtěli také vyjádřit podporu dalším zahraničním protestům, mimo jiné demonstracím ve Španělsku, kde dnes ženy protestují za rovné platy a proti násilí.

Na pražském Klárově se začali lidé scházet před 15:00. Muži i ženy s sebou měli transparenty odsuzující Zemana nebo politickou stranu SPD, část z nich ale odkazovala i na hnutí #MeToo, které se snaží poukázat na sexuální obtěžování a násilí v životech žen.

Před 16:00 vyrazil pochod za zvuků bubnů na Malostranské náměstí, ze kterého se vydal k Pražskému hradu. Na částečně uzavřené Hradčanské náměstí dorazila demonstrace asi po 45 minutách. Dav tam přivítala hudba z reproduktorů. Před Hradem chtějí lidé v protestu pokračovat. Celý pochod se obešel bez incidentů.

Protestujícím vadí, že Zeman, který podle nich postavil svou kampaň na aroganci a agresivitě, rozděluje společnost. Tvrdí, že Zeman, který se prohlašuje za prezidenta "dolních deseti milionů", útočí právě na sociálně slabé, lidi v exekucích a důchodce.

Nesouhlasí také s tím, že Zeman údajně útočí na ekologické aktivisty. Podle jedné z řečnic spolu násilí na ženách a "násilí na planetě" souvisí. "Je třeba naprosto nepřijatelné, když Miloš Zeman žertuje o znásilňování ekologických aktivistek, zatímco je ve světě každý druhý den zavražděn další ochránce přírody," uvedla v prohlášení například Magdalena Šipka z kolektivu feministických křesťanek.

Témata:  Miloš Zeman Pražský Hrad

Aktuálně se děje

3. května 2024 19:44

Oddálení vojenské pomoci americkým Kongresem mohlo způsobit na Ukrajině vážné škody

Schválení vojenské pomoci Ukrajině ve výši 61 miliard dolarů americkým Kongresem po pětiměsíčním čekání možná způsobilo škody, které se budou na frontě cítit ještě několik měsíců.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy