reklama

Představitelé ČT i Economie ČTK řekli, že odmítají Zemanova nařčení, útoky na nezávislost médií jsou podle nich nevhodné. Zemanovy útoky na novináře odsoudili i někteří politici.

V projevu Zeman uvedl, že novináři Economie si nezaslouží úctu a lidé je nemají brát vážně. Zdůvodnil to tím, že vydavatelství patří podnikateli Zdeňku Bakalovi, kterého obvinil z tunelování těžařské firmy OKD. „Odsuzujeme prohlášení prezidenta ČR, že by novináři nakladatelství Economia neměli mít úctu občanů České republiky," oznámil generální ředitel Economie Roman Latuske.

Vedení Economie, která mimo jiné provozuje servery IHNED.cz a Aktuálně.cz a vydává Hospodářské noviny, podle něj bude dále podporovat kritickou a objektivní žurnalistiku. „Novináři našich titulů nehledají senzaci, ale pravdu. Budou pokračovat v tom, co dělají, podle svého nejlepšího vědomí a svědomí," doplnil.

Českou televizi pak prezident nařkl, že se ve zpravodajství příliš přikláněla k TOP 09. „Budu předpokládat, že vzhledem k nedávným volebním výsledkům této strany se Česká televize napříště stane poněkud vyváženější," prohlásil Zeman.

Mluvčí ČT Karolína Blinková označila rétoriku jeho slova za nepřijatelná. „Absolutně odmítáme jakékoli útoky na novináře a nezávislost médií, a to zvlášť po aktuálních událostech na Slovensku, a obzvláště z úst nejvyššího ústavního činitele České republiky," připomněla nedávnou vraždu novináře Jána Kuciaka na Slovensku.

Někteří politici označili Zemanův projev za útok na svobodu slova. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil uvedl, že Zeman ponížil akt složení prezidentského slibu "na úroveň politické taškařice". "Buďme rádi, že to nebylo možná ještě horší," uvedl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Podle něj se v době po zavraždění slovenského novináře Zeman nemusel navážet do médií, která mu nejsou po chuti.