Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Italská policie má podezření, že se v Praze perou špinavé peníze

Praha
Praha
Foto: Pixabay

Praha - Exmanažer banky UniCredit Massimiliano Fossati je podezřelý, že se s realitním byznysmenem Claudiem Leem Personnettazem podílel na praní italských špinavých peněz v Praze. Případ vyšetřuje italská prokuratura.

Firmy, které Personnettaz kontroluje, nakupovaly domy na Národní třídě, u Staroměstského náměstí či pod Pražským hradem. Jeho vyšetřování zatím nevedlo k žádnému odsouzení, píše Mladá fronta Dnes (MfD). O aktivity kalábrijské mafie ’Ndrangheta se začala česká média zajímat poté, co byl na Slovensku zavražděn se svou snoubenkou novinář Ján Kuciak, který psal o podnikání rodin z prostředí italské Kalábrie na východě Slovenska.

Spolu s Fossatim, který do loňska vedl v bankovní skupině UniCredit oddělení rizik, se italská finanční policie zajímá z pražského byznysu také o podnikatele Edo Chatela. V době, kdy Fossati podle vyšetřovatelů pomáhal prát peníze v Praze, poskytla jeho banka Personnettazovu realitnímu byznysu stovky milionů korun. Investiční fond banky UniCredit také prodal firmám kolem Personnettaze dva hotely v centru Prahy: Golden Crown a Sunrise.

Fossati byl v minulosti členem představenstva Živnostenské banky a po jejím zániku i české pobočky UniCredit Bank. Byl také společníkem jedné z firem, ve které byl Personnettaz jednatelem. Fossati si loni v červenci vzal v bance volno, aby se mohl věnovat obhajobě své reputace. Personnettaz nechtěl komentovat probíhající vyšetřování italské prokuratury. Chatel označil v italském deníku La Stampa podezření za "neuvěřitelné".

Česká novinářka Pavla Holcová, která s Kuciakem spolupracovala a nyní ji chrání policie, řekla týdeníku Respekt, že se ’Ndrangheta v Česku skutečně pohybuje. Řídí odtud z relativního klidu především pohyby drog v bohatých západoevropských zemích, funguje zde několik základních buněk, takže zde může působit několik desítek aktivních mafiánů, uvedla novinářka. Kalábrijci podle ní v Česku rovněž legalizují své zisky prostřednictvím různých, na první pohled zcela legálních projektů.

"Dělali jsme konkrétní kauzy spojené s daňovými podvody nebo obchodu s kokainem. Tam Italové byli. Zjistili jsme, že tu ale mají spíše své lidi z řad Čechů, kteří pro ně dělají. Ne že by tady byli nějak ve velkém usazení," řekl exšéf protimafiánské jednotky Robert Šlachta. O prorůstání do politiky české tajné služby žádné poznatky nemají.

Témata:  kalábrijská mafie 'Ndrangheta Praha mafie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy