Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zneužila policie dopravní zákon? Odpůrci čínské návštěvy podali žaloby a stížnost k ÚS

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Organizátoři demonstrace proti čínské lidskoprávní politice a jejich advokáti podali dvě správní žaloby za 13 lidí, jednu ústavní stížnost a dále návrh 18 senátorů na zrušení paragrafu z dopravního zákona. Nesouhlasí s postupem policie a magistrátu v souvislosti s demonstrací na Hradčanském náměstí, která se uskutečnila při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Policie podle nich zneužívá dopravní legislativu k bezpečnostním opatřením, omezuje tak shromažďovací právo a svobodu projevu, řekli dnes novinářům.

Paragraf 24 zákona o pozemních komunikacích má sloužit k uzavírkám prostoru pro chodce i automobily. Používá se třeba při haváriích vodovodu nebo sesuvu vozovky, tedy má chránit chodce a řidiče před nebezpečím.

"Přišli jsme na závažnou okolnost, že policie poměrně opakovaně a dlouhodobě tento paragraf používá pro výkon svých bezpečnostních opatření. To znamená, že na dopravní úřad zašle žádost o bezpečnostní opatření, jehož součástí je uzavírka. Dopravní úřad ale přece nemůže zkoumat bezpečnostní opatření, k tomu nemá kompetenci," řekl advokát Jiří Kučera.

Podle něj jen finguje správní řízení a okamžitě policii vyhovuje v tom, co ona žádá. "My se zde dostáváme do situace, kdy zákon, který nestanovuje meze svého uplatnění, je využíván k bezpečnostním opatřením, a to v řadě případů i k vyloučení shromažďovacího práva a de facto i porušení práva svobody projevu," zdůraznil Kučera.

Senátní žalobu podali k soudu koncem dubna, ústavní stížnost tuto středu, ta se týká omezení práva na shromažďování jedné z demonstrantek. Správní žaloby argumentují podobně. V první jsou čtyři žalobci - exministr Martin Bursík, bývalá poslankyně Kateřina Jacques, mluvčí strany LES Tomáš Pikola a Kateřina Kudláčková, na soud byla poslána před dvěma týdny. Další žalobu podalo devět spoluorganizátorů demonstrace tuto středu.

Bursíkovou žalobou se již bude zabývat pražský městský soud. "To, co se stalo, je bezesporu protiprávní a protiústavní zneužití politické moci proti základním právům nejen českých občanů," řekl advokát Jan Kalvoda. Žalobou se pořadatelé domáhají výroku o nezákonnosti rozhodnutí magistrátu o dopravní uzavírce i nezákonnosti samotného policejního zásahu, kvůli němuž bylo narušeno shromáždění.

 

Témata:  demonstrace Ústavní soud ČR

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy