Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ovčáček: Čekáme na potvrzení o zatčení čínského poradce, pak budeme konat

Jiří Ovčáček
Jiří Ovčáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Čínské úřady dosud nepotvrdily zatčení šéfa představenstva CEFC China Energy Jie Ťien-minga, který je také poradcem českého prezidenta Miloše Zemana. Až se tak stane, Hrad prý bude konat.

CEFC si před časem vybrala Českou republiku jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. Zeman Jie Ťien-minga také jmenoval svým zvláštním poradcem. Tím stále zůstává.

"Jsme svědky různých spekulací, z čínské strany jsme doposud neobdrželi oficiální potvrzení toho, že byl zadržen. Pokud budeme mít v rukou toto oficiální potvrzení, budeme samozřejmě konat," naznačil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček další postup Zemana.

Jie Ťien-ming, kterého Zeman jmenoval svým ekonomickým poradcem v roce 2015, byl v Číně podle médií zatčen v polovině února. Vyšetřován má být kvůli podezření z ekonomické kriminality.

Na počátku března se objevily spekulace, že vedení a provoz společnosti CEFC China Energy převzala investiční agentura, která spadá pod vládu v Šanghaji. Mluvčí CEFC China Energy však agentuře Reuters řekl, že firmu o převzetí nikdo neinformoval a že ji nadále řídí současný management.

Témata:  Jie Ťien-ming prezident ČR Miloš Zeman Jiří Ovčáček

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy