reklama

Hongkongský deník South China Morning Post ve čtvrtek napsal, že Jie Ťien-ming byl na přímý příkaz čínského prezidenta Si Ťin-pchinga zadržen, a to už 16. února. Podle zdrojů čínského finančního magazínu Caixin byl předvolán k výslechu.

Po zveřejnění zprávy o problémech firmy oslabily její akcie a jejich pokles pokračoval i dnes. Kvůli masivnímu rozprodávání dluhopisů společnosti v celkové hodnotě 14 miliard jüanů (46 miliard Kč) bylo až do odvolání zastaveno jejich obchodování.

"Zaznamenali jsme ten nezodpovědný článek... Slavnostně zde prohlašujeme: nezakládá se na faktech," uvedla CEFC. Zároveň dodala, že informace o svém vyšetřování sám Jie nepotvrdil.

Skupina CEFC působí kromě energetiky především ve financích a průmyslu. Podle vlastních údajů je největší soukromou společností v Šanghaji a sedmou největší privátní firmou v Číně. V Česku koupila podíly například v aerolinkách Travel Service, v internetové cestovní agentuře Invia.cz, kapitálově vstoupila do J&T Finance Group, ovládá Pivovary Lobkowicz Group a je majoritním vlastníkem fotbalové Slavie.

CEFC byla již v minulosti zmiňována v souvislosti s nekalými praktikami. Loni v listopadu byl pro podezření z uplácení představitelů Ugandy a Čadu zatčen v USA šéf nevládního výboru China Energy Fund Committee (CEFC). Výbor CEFC je označován za nadaci soukromé firmy CEFC China Energy, která ho také plně financuje. Konglomerát CEFC China Energy se tehdy od případu distancoval.