reklama

Kancléř Vratislav Mynář, poradce Martin Nejedlý a zástupce CEFC Jaroslav Tvrdík jeli do Číny na pokyn Zemana zjistit, zda CEFC bude pokračovat v investicích v Česku, o čemž prý byli ujištěni.

"Samozřejmě, že šlo o služební cestu. Samozřejmě, že byla hrazena z rozpočtu mé kanceláře. Samozřejmě, že byla uskutečněna na můj příkaz, což byl mimochodem asi druhý nebo třetí příkaz za pět let, který jsem dal, pokud jde o služební cesty. Mám pocit, že ta trojice udělala velký kus práce. Samozřejmě jí to ale nikdo neuzná, naopak," prohlásil prezident v rozhovoru pro Mladou forntu Dnes.

Na následující dotaz, zda tedy Hrad platil cestu i Tvrdíkovi, Zeman odpověděl: "Upřímně řečeno, vůbec nevím. Vím, že jsme to zcela určitě platili kancléři Mynářovi. A pokud jde o ty zbývající dva, nemám tušení. Pokládám tuto otázku za poněkud povrchní. Je to, jako když se zachrání továrna, která hořela, ale hasičovi uhoří uniforma. No a vy byste se chtěl bavit o nákladech na tu uniformu".

O potížích svého poradce se český prezident dozvěděl zhruba před měsícem. "Byl jsem tím trochu překvapen, protože prezident Si Ťin-pching byl přítomen dohodě o kapitálovém vstupu CEFC do ruské Rosněfti. Tato skutečnost mě rozhodně nevedla k obavám. Nicméně prezident Si vede boj proti korupci, je klidně možné - i když u mě platí v zahraničí i doma presumpce neviny - že tam k něčemu došlo," uvedl Zeman.

Zeman byl podle svých slov informován, že Jie Ťien-ming opustil vedení CEFC a společnost bude dál "vlajkovou lodí čínských investic v České republice".

Z mediálních zdrojů Zeman slyšel, že vyšetřování se týká korupčních aktivit v Africe, nikoliv v České republice. "A protože se nechci vměšovat do čínských vnitřních záležitostí, počkám, jak toto vyšetřování dopadne," dodal český prezident.