Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chovejte se ústavně, vyzvali studenti Zemana. Ve čtvrtek vyjdou do ulic

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Studenti se ve čvrtek zapojí do výstražné stávky na obranu společenských a ústavních hodnot v České republice. Akci nazvanou #Vyjdiven vyhlásili před týdnem studenti Divadelní fakulty Akademie múzických umění (DAMU). Připojí se k nim jejich kolegové na většině vysokých škol v Praze, Brně, Olomouci, Ostravě, Českých Budějovicích a dalších univerzitních městech. Protestovat budou i studenti ze zhruba 60 gymnázií a dalších středních škol z více než 25 českých měst.

Seznam stávkujících škol čítal dnes odpoledne 140 škol, další školy ještě účast zvažují. Akce se podle organizátorů může zúčastnit každý, kdo se ztotožňuje s požadavky studentů.

Mezi nimi je například, aby prezident plnil ústavní povinnost jmenováním premiéra, který získá podporu a který nebude trestně stíhanou osobou. Studenti rovněž požadují, aby vláda v demisi nekonala zásadní a personální kroky ani nevytvářela nové ústavní pořádky a aby proti nedodržování ústavních zvyklostí důrazně vystoupil Senát.

"Prakticky denně vidíme, že si vedoucí představitelé našeho státu v čele s prezidentem dál a dál posouvají mantinely a ohýbají ústavní zvyklosti. Jako studenti s tím zásadně nesouhlasíme," uvedl iniciátor stávky #VyjdiVen Luboš Louženský. "Je potřeba se včas postavit na obranu ústavních zvyklostí a morálních hodnot. Než bude pozdě," dodal.

Účastníci během stávky mohou stvrdit svůj souhlas se zněním výzvy, a to podpisem na transparent, křídou na chodník či na tvář, následně mají své fotografie či videa sdílet na sociálních sítích s hashtagem #VyjdiVen. "Všechny fotografie budou následně tvořit důkaz o tom, že studentům není lhostejný osud této země a současné popírání ducha ústavy a morálních hodnot považují za bezprecedentní," uvedl Strýček. Dodal, že jde o výzvu, nikoliv petiční akci, kterých už existuje několik.

Studenti DAMU se po skončení stávky vydají na náměstí Václava Havla u Národního divadla, kde se uskuteční krátký happening, večer se koná diskuse v divadle Jatka 78 na téma obrany demokracie a ústavních hodnot.

Studenti některých brněnských středních a vysokých škol zamíří ve čtvrtek v poledne na náměstí Svobody, poté mohou pokračovat na debatu do Divadla Bolka Polívky. Studenti Ostravské univerzity se sejdou na Masarykově náměstí, kde se chystají projevy studentů i dalších účastníků. ČTK to řekl spoluorganizátor ostravské části protestů Adam Kratochvíl. Od 11:30 bude na náměstí podpisové místo, kde zájemci mohou podepsat například petici na obranu veřejnoprávních médií. Po projevech organizátoři počítají s diskusí. Studenti zlínské Univerzity Tomáše Bati se sejdou na náměstí T.G. Masaryka.

K půlhodinové stávce se připojí i studenti Jihočeské univerzity, kteří se potkají v Jihočeském divadle v Č. Budějovicích, žáci táborského Gymnázia Pierra de Coubertina se zase shromáždí na náměstí F. Křižíka. Zapojí se i gymnázia v Prachaticích a Jindřichově Hradci. Na zámku Červená Lhota se k protestu přidají studenti fakulty restaurování z pardubické univerzity, kteří jsou v jižních Čechách na praxi.

Témata:  studenti stávka vysoké školy Miloš Zeman

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy