reklama

Sérii schůzek zahájí Babiš spolu s předsedou poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem a místopředsedou hnutí Richardem Brabcem ve čtvrtek s komunisty. KSČM s ANO dlouhodobě hledá programové průniky a připouštěla možnou toleranci kabinetu. Tímto postojem nicméně otřásla nedávná změna postoje ANO a Babiše k angažmá Zdeňka Ondráčka (KSČM) v čele sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Také v případě hnutí Tomia Okamury hledá ANO shody v programu. Šéf SPD dlouhodobě jednání odůvodňuje tím, že bez poslanců ANO nelze ve Sněmovně prosazovat program. Přímé zapojení SPD do vlády nicméně dlouhodobě odmítá Babiš a možnou podporu tohoto hnutí odmítají někteří členové ANO včetně současných ministrů v demisi.

Noví lídři ČSSD Jan Hamáček a Jiří Zimola dostali od únorového sjezdu sociální demokracie mandát jednat o kabinetu. Vláda se podle usnesení sjezdu nesmí opírat o hlasy SPD. ČSSD současně vyzvala ANO, aby nenominovalo do vlády trestně stíhané osoby, neprošel však návrh senátorů strany, který tuto podmínku označoval za kategorickou. Babiš čelí trestnímu stíhání kvůli údajnému dotačnímu podvodu v případě Farmy Čapí hnízdo.

Rozhovory ANO a ČSSD se podle stran zatím soustředily především na program, sociální demokraté poslali vládnímu hnutí svůj návrh upravené verze programového prohlášení kabinetu. Podle Babiše je nutné rovnou najít změny, o kterých lze hovořit, ale také ty, které nepřicházejí v úvahu. Posunout od programových k personálním otázkám by se mohly debaty už ve čtvrtek.

"Pokud se ANO rozhodlo vyjednávat s ODS o středopravicové vládě, u toho sociální demokracie nebude," řekl dnes novinářům Hamáček.

Babiš o víkendu uvedl, že uvažuje o návrhu na spolupráci s občanskými demokraty. Předseda ODS Petr Fiala pozvánku na jednání dostal, s Babišem se sejde rovněž ve čtvrtek. Fiala uvedl, že je připraven Babiše vyslechnout, jeho vyjednávání ale považuje za nesrozumitelné a nejasné.

Podobně se dnes vyjádřil i Hamáček. "Poslední doba přispěla k vyšší míře nepředvídatelnosti hnutí ANO jako potenciálního partnera. Situace je složitější, než byla před týdnem," prohlásil. V pátek se sejde předsednictvo ČSSD. "Jsme připraveni reflektovat případnou novou situaci tím, že bychom jednání i ukončili," podotkl Hamáček.