Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V ČSSD to vře? Přestaňte už konečně lézt Babišovi do..., žádá exposlanec. Jenže pak zasáhl Škromach

Zdeněk Škromach /ČSSD/
Zdeněk Škromach /ČSSD/
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - ČSSD jedná o možné vládní spolupráci s hnutím ANO. Jenže ne všem sociálním demokratům se to libí. Například bývalý dlouholetý poslanec ČSSD Antonín Seďa poukazuje, že hnutí Andreje Babiše evidentně hlasuje s KSČM a SPD a že ČSSD jednáním jen ztrácí čas.

„ČSSD by měla odstoupit z vyjednávání s ANO 2011. Je přece jasné, že ANO 2011 hlasuje s komunisty a SPD. Prosím, přestaňte už konečně lézt A.Babišovi do....“ požádal své spolustraníky sociální demokrat Antonín Seďa, který 15 let působil jako poslanec za Zlínský kraj. Jeho slova se ale vůbec nelíbí dalšímu známému straníkovi a někdejšímu senátorovi Zdeňku Škromachovi. „Tondo pro tebe neplatí usnesení sjezdu ČSSD? Tak tady nerozvracej ČSSD. Děkuji za pochopení,“ zareagoval na jeho příspěvek.

Do jejich debaty se zapojil také Jiří Hlavenka, český podnikatel a investor v oblasti informačních technologií a od roku 2016 také zastupitel Jihomoravského kraje. „Odlišný názor je rozvracení?  Vlastně jo, komunisti to taky vždycky říkali. Republiku si rozvracet nedáme!“ rýpnul si do Škromacha. „Nesmysl. Nechte toho osobního napadání,“ požádal ho exsenátor.

Hlavenka se ale jen tak nenechal z debaty vyhodit. „Ve vší úctě, jako první jste svého kolegu napadl vy, když ho obviňujete z rozvracení. A mimochodem, k věci: Babiš s vámi vládnout nechce. Chce jenom důvěru pro své vládnutí. Vážně to nikdo v ČSSD nechápe? Možná vám hodí nějakou kost na které je ještě pár kousků masa,“ uvedl krajský zastupitel zvolený jako nestraník za zelené a Piráty.

„Popravdě já nevím, co chce Babiš, ale vím, že si přeji úspěch ČSSD. Takže teď je potřeba podpořit nově zvolené představitele ČSSD ve vyjednávání, ke kterému je vyzval sjezd ČSSD. Jestli dohodnou výhodné podmínky, to se ukáže až skončí. A potom bude čas na vyhodnocení. Nakonec jsme prosadili, že o dalším postupu rozhodnou všichni členové ČSSD. A tak je to správné. Proto i moje reakce na Tondu, který v minulosti neustále vyzýval k podpoře Slávka Sobotky. Je to o určité míře solidarity. Jinak Vy asi nejste člen ČSSD. A určitě chápeme, že nemáte zájem na jejím úspěchu. Respektuji váš názor, ale nechte na nás jak se rozhodneme. Osobně si nepřeji vliv Okamury na vládu naší země. A to se vysedět nedá,“ poučoval Hlavenku Škromach.

Ani tím to ale neskončilo. „Zřejmě mně nebudete věřit, ale já přeju ČSSD úspěch tak jako každé straně, o které si myslím, že je demokratická. I když si někdy nejsem úplně jistý zda opravdu je. Pokud jsem dobře sledoval závěry vašeho sjezdu, tak tam byly velice silné výhrady jít do vlády s Babišem,“ poznamenal Hlavenka.

Jenže tak do podle Škromacha nebylo. „Otázka jít či nejít do vlády se tam neřešila. Rozhodnutí sjezdu bylo jednat o podmínkách. A to teď nové vedení dělá. Je smutné, že ti, kteří dovedli ČSSD až skoro na dno propasti nejsou schopni sebereflexe. No tak mi řekněte pozitivní řešení povolebního uspořádání. Co udělali strany, které si říkají demokratické, aby zabránily vlivu SPD a komunistů na vládu? Volební výsledky říkají jasně, že bez ANO žádná vláda nebude. Tak můžete klidně sedět v koutku a povykovat, a nebo něco aktivně dělat. Výsledkem jednání samozřejmě může být i závěr, že to necháme na jiných. A tom by měli, podobně jako v Německu, rozhodnout všichni členové strany v referendu. Co je na tom nejasného?“ táže se sociální demokrat.

Hlavenka mu ale opáčil, že k jednání není potřeba speciální povolení sjezdu. „Jednalo se i předtím, všechny strany jednaly, jestli se tedy různé mimoběžné monology dají považovat za jednání. Jednání je přece vždy s mandátem: co nabídnout a na co kývnout.  Vlivu SPD a KSČM na vládu nikdy nezabráníte. Vždycky to budou hlasy, které budou snadno k mání, za levno. Tahle dohoda už přece zde je a funguje, od prvních dnů od voleb. Pro ANO ideální situace. Když půjdete do vlády, budete tam za květinovou výzdobu. Neříkám že ta situace je jednoduchá a vaše argumenty mají taky váhu,“ přiznal krajský politik. Za tato jeho slova mu pak Škromach poděkoval a debatu ukončil .

Seďa se sice do této výměny názorů nezapojil, později ale na svém facebookovém profilu opět varoval před spoluprací s ANO. Reagoval tak na zprávu, že Babiš opět zvažuje, že s nabídkou vládní spolupráce osloví ODS. „Dochází na má slova, že jednat s ANO 2011 o vládě je pro ČSSD ztráta času. Populisticko pravicová formace od samého začátku chce sestavit pravicovou vládu. Předvolební vějička na voliče sociální demokracie a KSČM se povedla. A stále platí, že politik, který se nepoučí z negativní zkušenosti a z minulých chyb by již politiku dělat neměl,“ varuje sociální demokraty Seďa.

Témata:  Antonín Seďa Zdeněk Škromach Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy