Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podpoří Česko Británii a vyhostí ruské diplomaty? Londýn o to zatím nepožádal

Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo zahraničních věcí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha/Londýn - Londýn zatím nepožádal Česko, aby vyhostilo ze země ruské diplomaty. Vypovězení 23 ruských diplomatů z Británie je reakcí na případ otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery vojenskou nervovou látkou, která byla vyvinuta v někdejším Sovětském svazu.

Podle britské premiérky Theresy Mayové buď Rusko spáchalo útok na Skripala přímo, nebo ruská vláda nad smrtící látkou ztratila kontrolu. Vypovězení se týká ruských diplomatů, které britské úřady identifikovaly jako nedeklarované pracovníky tajných služeb. Na opuštění země mají týden.

Týdeník Respekt ve středu večer uvedl, že podle jeho informací Británie týž den kontaktovala prostřednictvím diplomatických kanálů neformálně českou vládu a otevřela před některými jejími členy otázku, zda by Česko rovněž nemohlo vyhostit některé ruské zpravodajce, kteří jsou tu pod diplomatickým krytím. Britové se nesetkali s jednoznačně odmítavou odpovědí, krok se nyní údajně zvažuje.

"Českou republiku Velká Británie na diplomatické úrovni zatím s žádostí o vyhoštění ruských diplomatů z ČR nekontaktovala. Nemáme v tuto chvíli ani informaci, že by jiné země kromě Velké Británie přikročily v této souvislosti k podobným krokům," uvedlo dnes MZV ČR v prohlášení.

Britský velvyslanec v ČR Nicholas Archer dnes připomněl, že Mayová v parlamentu vyzvala britské spojence k podpoře a odpovídající reakci. "S českou vládou je v tuto chvíli situace taková, že žádáme o to, aby české úřady uvažovaly o tom, jak nám mohou vyjádřit solidaritu," uvedl Archer.

Ocenil, že první stanovisko od šéfa české diplomacie Martina Stropnického se objevilo již v úterý. Stropnický v něm vyjádřil solidaritu s Brity a ostře odsoudil použití nervového plynu. "Vlastně to přišlo dříve, než jsem ho požádal, a potom znovu," řekl Archer.

Mluvčí českého ministerstva zahraničí upozornila na to, že situace bude předmětem pondělní debaty ministrů zahraničí zemí EU a Británie v Bruselu, které se za Česko zúčastní ministr Martin Stropnický.

Témata:  Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Velká Británie Česká republika Sergej Skripal diplomacie

Aktuálně se děje

8:43

Turecko se připojí k žalobě JAR. U Mezinárodního soudního dvora obviní Izrael z genocidy

Turecko se přidá k žalobě Jihoafrické republiky (JAR), která u Mezinárodního soudního dvora obvinila Izrael z genocidy Palestinců v Pásmu Gazy. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy