Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opět přibylo Čechů, jejichž domácnosti vycházejí s příjmy

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha - Hodnocení hospodaření vlastní domácnosti se v Česku od roku 2016 opět zlepšilo a podíl lidí, kteří uvádí, že vychází se současným příjmem domácnosti snadno, je nejvyšší od roku 1990.

Na nejnižší úroveň se naopak dostaly negativní odpovědi ohledně hospodaření domácnosti. Vyplynulo to z průzkumu agentury STEM. Podle jejího zjištění spíše obtížně vychází s příjmem rodiny 34 procent Čechů a 13 procent obtížně, zatímco 53 procentům lidí to nečiní žádné problémy.

V porovnání s rokem 2016 se výsledky v případě pozitivního hodnocení zlepšily o devět procentních bodů. O čtyři body se snížil podíl lidí, kteří zmiňovali jisté obtíže s hospodařením domácnosti, a počet lidí, pro které je obtížné vyjít s příjmem, se snížil o pět bodů.

Proti průzkumu před dvěma lety se mírně zlepšilo i subjektivní hodnocení finanční situace rodin. O pět procentních bodů ubylo dotázaných, kteří si myslí, že se situace jejich domácností proti době před rokem zhoršila. Naopak o sedm bodů více lidí si myslí, že se zlepšila. U tří pětin dotázaných zůstala situace stejná, v roce 2016 totéž uvedlo 62 procent dotázaných.

Témata:  domácnosti ekonomika příjmy Česká republika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy