Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KSČM chce dál jednat o zákonu o referendu a zahraničních misích

IX. sjezd KSČM v Praze
IX. sjezd KSČM v Praze
Foto: Martina Učňová / INCORP images

Praha - Vyjednavači KSČM a hnutí ANO zatím nenašli shodu na formulacích programového prohlášení vlády týkajících se přípravy zákona o obecném referendu a také požadavku KSČM na omezení vojenských zahraničních misí pouze na ty, které schválí OSN.

Předseda KSČM Vojtěch Filip dnes novinářům řekl, že komunisté trvají dál na tom, aby veřejnost měla možnost vyjadřovat se v referendech k zahraničněpolitickým otázkám. Omezení misí považuje za jednu z nejtěžších kapitol jednání s hnutím ANO.

Komunisté hodlají případnou druhou vládu šéfa ANO Andreje Babiše tolerovat, ať už v ní budou pouze zástupci ANO, nebo půjde o menšinový kabinet ČSSD a ANO. Sociální demokraté o programu s ANO jednají. Filip očekává, že v blízké době zasednou nad programem strany ve třech.

Přijetí zákona o referendu je podle Filipa pro komunisty zásadní věcí, očekává, že se ke stranám prosazujícím všelidová hlasování přidají i Piráti. Dosud o parametrech zákona jednali ANO, SPD a komunisté, sociální demokraté předložili už dříve svůj návrh. "Budeme jednat i s těmi dalšími dvěma stranami (SPD a Piráti) tak, abychom došli ke konsenzu, aby to prošlo nejen Sněmovnou, ale i třemi pětinami Senátu," uvedl Filip. Za zásadní považuje, aby v referendech mohli lidé rozhodovat i o zahraniční politice, což ANO odmítá.

Také podle návrhu zákona o referendu z pera sociální demokracie by lidé nemohli hlasovat například o vystoupení z Evropské unie nebo ze Severoatlantické aliance. Místopředseda ČSSD Jiří Zimola ale ve čtvrtek v Právu možnost všelidového hlasování o setrvání ČR v EU připustil.

Témata:  KSČM Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Hnutí ANO

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy