Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Halík otevřeně promluvil: Zemanovo chování je neomluvitelné, komunisté jsou neuvěřitelně arogantní

Tomáš Halík
Tomáš Halík
Foto: www.wikipedia.org

Praha - Teolog a vysokoškolský pedagog Tomáš Halík varuje před opakováním chyb z ne tak dávné minulosti. V souvislosti s výročím smrti Jana Masaryka poukazuje na nebezpečí, které podle něj představuje komunismus i politici, kteří s ním a s dalšími extremisty spolupracují.

Halík na svých stránkách zveřejnil projev, kterým pozdravil účastníky pietního shromáždění na Hradčanech k 70. výročí smrti Jana Masaryka. V něm tvrdě kritizoval nejen komunisty, ale i některé další české politiky.

„Je alarmující, že právě ve dnech 70. výročí únorového puče jsme byli v českém parlamentu svědky neuvěřitelné arogance dnešních komunistů, neschopných jakékoliv kritické sebereflexe a pokání. Je neuvěřitelné, že po citelné volební porážce se komunistická strana stává jedním z rozhodujících hráčů na politické scéně a že si v mnohém notuje s extrémní pravicí a s fašizujícími populisty, kteří by nás také rádi odtrhli od našich západních spojenců, od sjednocující se Evropy a atlantického obraného společenství. Je neomluvitelné, že prezident republiky legitimizuje a podporuje tuto stranu osobní účastí na jejím sjezdu,“ uvedl ve svém projevu Halík.

„Uvědomujeme si, že Jan Masaryk a nekonečný zástup obětí totality nás zavazují bránit demokracii a svobodu, nebát se, nelhat a nekrást – a neustupovat lhostejně a zbaběle těm, kteří se nebojí lhát a krást a kteří spoléhají na ztrátu historické paměti našeho národa a na lhostejnost občanů ve veřejném životě,“ zdůraznil teolog.

Poukázal také na to, že v únoru 1948 nechtěli mnozí Češi slyšet pravdu o zločinech komunismu v Stalinově Rusku. „V nedávných letech mnohé z nás nedokázaly varovat zprávy o vraždění nepohodlných novinářů v Putinově Rusku. Nyní první vražda novináře se stala už těsně za našimi hranicemi. Nedopusťme, aby se kormidlo naší země stáčelo k divokému Východu oligarchů, k nedemokratickým zemím, neodpusťme praktiky mafiánů, mějme se na pozoru před snahou omezovat svobodu veřejnoprávních médií a znevažovat ústavní pravidla,“ žádá Halík.

Vyzval proto k obraně důležitých hodnot. „Svoboda a demokracie, naše sounáležitost se Západem a kultura práva jsou hodnoty, které je třeba hájit a uhájit. Jen tak památce zakladatelů československé demokracie zůstaneme věrni,“ dodal ve své zdravici Halík.

Témata:  Tomáš Halík komunismus Miloš Zeman

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy