Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Firma pracující pro Trumpa na Facebooku údajně zneužila miliony účtů

Notebook, ilustrační fotografie
Notebook, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

New York - List The New York Times upozornil na jeden z největších útoků na soukromí uživatelů internetu. Britská firma Cambridge Analytica využívala privátní informace z víc než 50 milionů facebookových účtů při vývoji softwarových nástrojů pro podporu volební kampaně Donalda Trumpa v roce 2016.

Cambridgeská společnost v roce 2014 vyvíjela počítačový program, který měl pomoci předpovědět preference voličů a ovlivnit jejich rozhodování. Firma přitom čerpala z privátních dat bez povolení uživatelů. Systém měl utvářet profil voličů a podle něj řídit distribuci personalizované politické reklamy.

Napadeny a zneužity byly facebookové profily třetiny severoamerických uživatelů této sítě, což je zhruba čtvrtina Američanů s volebním právem. Projekt novinářům prozradil Christopher Wylie, zaměstnanec Cambridge Analytica. "Využili jsme facebooku ke zpracování milionů uživatelských profilů. A vyvinuli jsme modely s využitím dat, podle nichž bylo možné zacílit. To byl základ fungování celé firmy," prohlásil Wylie.

Společnost Facebook oznámila, že s firmou Cambridge Analytica ukončuje spolupráci. Generální prokurátorka státu Massachusetts Maura Healeyová zahájila vyšetřování jak společnosti Cambridge Analytica, tak Facebook.

Témata:  Facebook sociální sítě volby v USA PC

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy