reklama

Navrhlo to ministerstvo vnitra v novele volebních zákonů, kterou v úterý projedná vláda. Novela počítá také s tím, že představitelé okrskových volebních komisí by museli povinně podstoupit školení, což se ale nelíbí některým krajům a organizacím zastupujícím obce.

Ministerstvo změny navrhlo v souvislosti s problémy při loňských sněmovních volbách. Nejvyšší správní soud totiž ve Středočeském kraji přepočítal výsledky hlasování kvůli špatně započítaným přednostním hlasům pro kandidáty ODS. Mandát tak nakonec získal starosta Líbeznic Martin Kupka namísto někdejšího ministra zemědělství Petra Bendla.

Novela předpokládá, že předsedové, místopředsedové a zapisovatelé okrskových volebních komisí budou muset povinně absolvovat školení k zásadám hlasování a k systému zjišťování a zpracování výsledků voleb. Ministerstvo to zdůvodnilo profesionalizací práce komisí. Neúčast na školeních bude postihována snížením odměny absentujícího volebního komisaře o jednu třetinu. Předseda a zapisovatel komise nyní dostávají za jedny volby kolem 2000 korun, řadoví členové 1300 korun.

Změnu kritizovaly kraje, Svaz měst a obcí a Sdružení místních samospráv. Obce a kraje by se musely navíc na pořádání školení podílet, poukazují navíc na nedostatečnou výši odměňování členů komisí. Vnitro počítá s navýšením odměn až o desetinu.