Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NKÚ zkontroluje loňské účetnictví ministerstva financí

Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Nejvyšší kontrolní úřad zahájil v březnu čtyři nové kontroly ze svého letošního plánu. Prověří loňské účetnictví ministerstva financí.

 Zkontroluje také peníze na informační podporu agendy daňového řízení. NKÚ o tom informoval na svém webu.

V první z kontrol bude úřad zjišťovat, jak ministerstvo financí loni postupovalo při vedení účetnictví. "Jde o zásadní oblast, protože rozsah a náročnost problematiky, kterou sleduje ministerstvo financí, jsou v porovnání s dalšími účetními jednotkami státu skutečně mimořádné," uvedl mluvčí úřadu Václav Kešner.

Zákon o státním rozpočtu na rok 2017 přidělil MF přes 21 miliard korun. Účetnictví ministerstva kontroloval úřad už v roce 2016 a zjistil mimo jiné nesprávnosti za víc než 31 miliard korun.

V další z kontrol se NKÚ zaměří na podpory v sektoru živočišné výroby. Bude ověřovat, jak přispěly k dosažení stanovených cílů. "Například jen na chov skotu se v rámci přímých plateb rozdělilo v letech 2015 a 2016 skoro 3,6 miliardy korun," uvedl mluvčí. Úřad se bude zajímat o zacílení podpor, o podmínky pro jejich získání i o to, zda si některé z podmínek neodporují.

Témata:  NKÚ (Nejvyšší kontrolní úřad) Ministerstvo financí České republiky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy