Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hospodářská komora nadále požaduje tři dny neplacené nemocenské

Nemoc, bolest, ilustrační foto
Nemoc, bolest, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Hospodářská komora bude na pondělním zasedání tripartity ohledně vyplácení nemocenské v prvních dnech prosazovat zachování karenční doby, tedy prvních tří dnů nemocenské bez nároku zaměstnanců na náhradu.

Podle komory se karenční doba osvědčila a zamezila zneužívání dočasné pracovní neschopnosti. Komora si současně myslí, že elektronické neschopenky, které mají být zavedeny od příštího ledna, zneužívání systému při krátkodobé nemoci nezabrání. ČTK to dnes řekl mluvčí komory Miroslav Diro.

Stejně jako komora nesouhlasí s tímto návrhem ani Konfederace podnikatelských a zaměstnavatelských svazů. Naopak předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula souhlas vlády s poslaneckým návrhem ČSSD, kterým by bylo proplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci znovuzavedeno, přivítal. Odbory budou prosazovat, aby výše nemocenské v prvních dnech nespadla pod 60 procent průměrného denního výdělku. Premiér v demisi Andrej Babiš prohlásil, že chce hledat řešení, které bude mít co nejmenší dopad na ekonomiku.

Podle Hospodářské komory by zrušení karenční doby vzrostly mzdové náklady zaměstnavatelů kvůli vyšším náhradám za pracovní neschopnost. Pokud by navíc museli kvůli absenci pracovníků ve výrobě přijmout další zaměstnance, stouply by jim náklady podle odhadu některých členů komory o 3,3 až 3,6 procenta.

Témata:  hospodářská komora nemocenská nemoc

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.