Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chtěli se mě zbavit a zničit ČSSD. Rath v závěrečné řeči zaútočil na Bradáčovou a Pospíšila

Rath, David
Rath, David
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Bývalý středočeský hejtman David Rath dnes ve své závěrečné řeši mimo jiné uvedl, že cílem jeho trestního stíhání v rozsáhlé korupční kauze bylo zbavit se hlasitého kritika a zasadit úder sociální demokracii. Prý se stal obětí hry tehdejšího ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (tehdy ODS), který na tom spolupracoval se současnou pražskou vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou.

Rath se snažil zpochybnit to, že se kauzou na jejím začátku zabývali ústečtí krajští žalobci, které tehdy vedla Bradáčová. "Cílem bylo zbavit se nepříjemného kritika vlády a zasadit úder sociální demokracii," řekl Rath na adresu Pospíšila. Uvedl také, že tehdejší ministr spravedlnosti hrál hru o ovládnutí ODS a měl v plánu nahradit jejího tehdejšího šéfa strany a premiéra Petra Nečase.

Bradáčová podle Ratha byla Pospíšilův "vnitřní tým". "Proč v Ústí řešila něco z Prahy nebo středních Čech," ptal se Rath. Bradáčová podle něj měla na kauze zájem kvůli ambicím přesídlit na pražské vrchní státní zastupitelství.

Pospíšil krátce před odvoláním z funkce obdržel od Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana žádost o povýšení Bradáčové. Kvůli odvolání z funkce ji však nestihl jmenovat. Udělal to až jeho nástupce, kterým byl Pavel Blažek (ODS). Bradáčová se do čela pražského vrchního státního zastupitelství dostala v červenci 2012, tedy dva a půl měsíce po zatčení Ratha.

Rath se státní zástupkyní například vedl soudní spor o omluvu za výroky v televizi, který prohrál. "Média jí milují (...) kryje pana (premiéra v demisi Andreje) Babiše," prohlásil dnes na adresu Bradáčové mimo jiné Rath. Podle něj jsou Babiš s Bradáčovou spojenci

Premiéra Babiše označil Rath za absolutního vítěze jeho kauzy, jelikož jí využil v boji proti ČSSD. "Jemu to od počátku mimořádně pomohlo. V podstatě mu to pomohlo získat většinu voličů sociální demokracie," řekl exhejtman. Doplnil, že ČSSD je podle něj v podstatě mrtvou stranou.

Témata:  David Rath 1 Kauza: Rath Lenka Bradáčová Jiří Pospíšil

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 10:14

Zimní počasí je zpět. Na horách spadnou desítky centimetrů sněhu

Do Česka se v dalších dnech v plné síle vrátí zimní počasí. Na horách bude sněžit tak vydatně, že mohou napadnout desítky centimetrů sněhu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy

Andrej Babiš

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí.