Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pověřit BIS pátráním po novičoku není zbytečné, zastala se Šlechtová Zemana

Karla Šlechtová
Karla Šlechtová
Foto: ANO2011

Praha - Prezident Miloš Zeman v pondělí nařídil, aby Bezpečnostní informační služba (BIS) pátrala po tom, zda byl na území Česka vyvíjen nebo skladován jed novičok. Ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO) krok Hradu nepokládá za zbytečný.

Bývalý agent ruské vojenské rozvědky a pozdější spolupracovník britské tajné služby Sergej Skripal a jeho dcera Julia byli začátkem měsíce v jihoanglickém Salisbury terčem útoku nervově paralytickou látkou označovanou jako novičok.

Rusko dříve uvedlo, že ČR byla jednou ze zemí, které novičok vyvíjely, což ostře odmítl premiér Andrej Babiš (ANO). Česko v pondělí vyhostilo tři ruské diplomaty.

Šlechtová dnes řekla, že prezidenta v pondělí odpoledne v Lánech informovala o záležitostech v režimu důvěrné a vyhrazené. "Takže nebudu nic komentovat," řekla. O tom, že se chystá Zeman pověřit BIS pátráním, věděla. "Nemám s tím žádný problém, je to v pravomoci prezidenta a doufám, že výsledky budou odpovídat mým informacím v režimu vyhrazené a důvěrné," uvedla.

BIS je určena k tomu, aby podobné informace zjišťovala, dodala Šlechtová. "Vůbec to není nic navrch, navíc, zbytečného," uvedla. Zpravodajská služba má podle ní zjistit nejen to, zda v ČR někdy novičok byl, ale také se zabývat všemi vyjádřeními ruské strany a informacemi, které šířila. "Já jako ministryně obrany trvám na svém prvním tweetu, že na území ČR novičok a žádné jeho části není," řekla.

Témata:  Karla Šlechtová Miloš Zeman BIS (Bezpečnostní informační služba ČR)

Aktuálně se děje

7. května 2024 13:20

Novým ministrem pro vědu by mohl být Ženíšek

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy