Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská ambasáda je zklamána vydáním Nikulina do USA, advokát chce prověřit postup Pelikána

Ministerstvo spravedlnosti ČR
Ministerstvo spravedlnosti ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Spojené státy vítají vydání ruského hackera Jevgenije Nikulina z Česka. Ruské velvyslanectví v Praze naopak vyslovilo politování. Advokát Martin Sadílek, který zastupuje Nikulina, považuje rozhodnutí ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) o vydání Rusa do USA za nestandardní a "na hraně zákonnosti".

O vydání Nikulina tento týden jednal se svými českými kolegy šéf Sněmovny reprezentantů USA Paul Ryan, který je na návštěvě v Česku. Americká justice řeší jeho případ kvůli údajným útokům na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox. Američtí vyšetřovatelé si od něj rovněž slibují získání možných podrobností o údajném ruském ovlivňování předloňských prezidentských voleb.

Washington ocenil dlouhodobou spolupráci s ČR v otázkách spravedlnosti. "Tuto spolupráci posiluje sdílený princip vlády práva a byla vždy založena na důvěře, respektu a společném cíli ochrany našich národů před zločinem," uvedlo dnes velvyslanectví USA v Praze.

Tiskový mluvčí ruského velvyslanectví v Praze Alexej Kolmakov označil předání Nikulina do USA za zklamání pro Rusko. "Praha opět upřednostnila notorickou spojeneckou solidaritu, aniž by vzala v úvahu faktory a okolnosti tohoto případu," řekl Kolmakov.

Ve svém prohlášení Kolmakov očividně narážel na fakt, že Česko kvůli případu otravy bývalého agenta Sergeje Skripala v jihoanglickém Salisbury vyhostilo tři ruské diplomaty. K podobnému kroku se rozhodly i další britští spojenci, což Moskva kritizovala jako solidaritu, kterou si Londýn vynutil.

Nikulinův advokát Martin Sadílek se o vydání svého klienta dozvěděl z médií. "O rozhodnutí Ústavního soudu jsem se dozvěděl dnes, dnes jsem otevřel datovou schránku a zjistil jsem, že mi včera odpoledne bylo doručeno rozhodnutí," řekl ČTK.

Rozhodnutí Pelikána o vydání Nikulina ale podle Sadílka brání řízení o tom, zda má Rus nárok na humanitární azyl v ČR. V březnu pražský městský soud potvrdil, že Rus na azyl nárok nemá, Nikulin ale proti rozhodnutí podal podle Sadílka kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS). "Minulé úterý bylo panu Nikulinovi doručeno rozhodnutí městského soudu o zamítnutí žádosti o azyl a on téhož dne podal k NSS kasační stížnost. A ta by měla mít ze zákona odkladný účinek," upozornil Sadílek. Pelikán by podle něj v tuto chvíli neměl mít možnost a právo Nikulina vydat.

Sadílek dodal, že Pelikánovo rozhodnutí mu zatím doručeno nebylo, poukázal však na to, že i proti jeho rozhodnutí je možné podat stížnost. "Pokud by byl pan Nikulin vydán, aniž by této možnosti mohl využít, tak se mi to jeví na hraně zákonnosti," řekl právník. Dodal, že právní možnosti na zvrácení rozhodnutí soudů jsou, zmínil například možnost podání ústavní stížnosti pro podjatost soudů, které rozhodovaly.

Témata:  Jevgenij Nikulin velvyslanectví Ruské federace Ministerstvo spravedlnosti ČR Velvyslanectví USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy