Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Klausová končí jako velvyslankyně na Slovensku, chce se věnovat vnoučatům

Livia Klausová v Lánech
Livia Klausová v Lánech
Foto: www.hrad.cz

Praha - Manželka bývalého českého prezidenta Livia Klausová (74) končí na vlastní žádost v roli velvyslankyně na Slovensku. Podle svých slov se cítí unavená a chce se věnovat vnoučatům.

"Mohu potvrdit, že paní Klausová na vlastní žádost končí jako velvyslankyně v Bratislavě. Do jmenování nového velvyslance, kterému musí hostitelská země udělit souhlas, nemůžeme sdělovat jméno jejího nástupce," sdělila mluvčí ministerstva zahraničí Michaela. Ambasádu podle ní dočasně povede zástupce velvyslance.

Vystudovaná ekonomka Klausová je velvyslankyní od prosince 2013. Její vyslání na Slovensko prosazoval prezident Miloš Zeman. Nepohodl se kvůli tomu s tehdejším šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem. Klausová Zemana podpořila v prezidentské kampani. Velvyslankyní se stala až za působení úřednické vlády v Jiřího Rusnoka.

Kromě Klausové na Slovensko Zeman prosazoval v roce 2013 jako ambasadora také Vladimíra Remka do Moskvy. I v jeho vyslala do Ruska až Rusnokova vláda. Remek skončil jako velvyslanec v Rusku začátkem letošního roku.

Témata:  Livia Klausová velvyslanectví Slovensko Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy