Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KSČM je připravena jednat s Babišem o programu

Vojtěch Filip v Poslanecké sněmovně
Vojtěch Filip v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Pokud předseda ANO a premiér v demisi Andrej Babiš dostane od prezidenta Miloše Zemana druhý mandát k sestavení vlády, je KSČM připravena jednat s ním o programu. Věci, které jsou projednané už z dřívějška, považuje za vážně dohodnuté.

Na tiskové konferenci po dnešním jednání ústředního výboru KSČM to řekl předseda strany Vojtěch Filip. Jednání s Babišem o sestavení vlády tento týden ukončili sociální demokraté.

Pokud by obě strany našly programovou shodu, hlasovala by KSČM při hlasování o důvěře vládě pravděpodobně pro. "Ten náš princip je, aby Česká republika měla vládu s důvěrou," prohlásil Filip. Komunisté jsou podle něj vzhledem k programovým rozdílům v zahraniční a bezpečnostní politice i v daňové oblasti ochotni udělat hodně pro to, aby vznikla vláda s důvěrou a tolerovat ji.

"Nikoli ji podporovat," uvedl. "My jsme ochotni udělat ten krok jenom při vzniku a potom už jenom tu toleranci. V té toleranci je samozřejmě to, že jednotlivé kroky si necháváme právo kritizovat, předkládat vlastní návrhy, nejsme součástí vlády, nejde nám o žádné posty, to zdůrazňuji," řekl Filip.

"Ale jsme zvědavi, jakým způsobem bude hledat (Babiš) partnera k té většině, protože poslanecký klub KSČM spolu s poslanci hnutí ANO nedávají potřebnou většinu pro vyslovení důvěry vládě," poznamenal Filip.

Témata:  KSČM Vojtěch Filip Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy