Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vystřílet vládu a parlament. Pod vlajkou NATO do žádný války nepudeme, hlásal veterán. Potrestán nebude

NATO
NATO
Foto: NATO

Brno - Martin Holkup, veterán z mise v Bosně a Hercegovině, s konečnou platností nebude potrestán za výrok o střelbě v sídle vlády a v Parlamentu. Nejvyšší státní zastupitelství, které podalo dovolání k Nejvyššímu soudu (NS) v neprospěch Holkupa, rozhodnutí respektuje

Holkup jako člen iniciativy Českoslovenští vojáci v záloze v reportáži České televize konkrétně uvedl, že pokud vláda donutí vojáky válčit pod vlajkou NATO, bude se nejprve "střílet ve Strakově akademii (sídle vlády) a v Parlamentu". Také podle žaloby řekl, že "pod vlajkou NATO do žádný války nepudeme a sme připravený se vůči státu a takovejmdle opatřením aktivně bránit".

Okresní soud v Písku veteránovi nejprve uložil osm měsíců vězení s odkladem na dva roky za nebezpečné vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci.

Krajský soud v Českých Budějovicích ovšem zprostil Holkupa obžaloby. Veterán dle rozsudku rozvíjel údajný citát spisovatele Ernesta Hemingwaye, že "lid by měl v první den války postřílet svoji vládu". Krajský soud nakonec označil Holkupovy výroky za "naléhavý protiválečný apel" inspirovaný spisovatelovým citátem.

Podle dovolání podaného nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem má kdokoliv nepochybně právo veřejně kritizovat NATO. Nijak mu to ale nedává právo vyhrožovat ústavním orgánům republiky. 

Českoslovenští vojáci v záloze jsou iniciativa, která se dlouhodobě staví proti NATO, EU a současné české politické garnituře. "Nepřátelé nejsou ruští vojáci, ale naši politici," stojí na webu organizace.

Témata:  Nejvyšší soud NATO (Severoatlantická aliance) Českoslovenští vojáci v záloze

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy