Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

David Rath otevřeně: Islám chce dobýt Evropu, EU selhala, Zeman nemá soupeře

Rath přišel k soudu (18.5.2015) bez advokátů a soudce chtěl vysvětlení.
Rath přišel k soudu (18.5.2015) bez advokátů a soudce chtěl vysvětlení.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

ROZHOVOR - Lékař, někdejší hejtman Středočeského kraje a exministr David Rath se domnívá, že kritika prezidenta Miloše Zemana je ze strany některých přehnaná. Ve vztahu k Rusku je prý korektní a v tuto chvíli nemá soupeře. Rath to uvedl v rozhovoru pro EuroZprávy.cz, kde také prozradil, jak se dívá na současnou migrační krizi, kdo podporuje Islámský stát nebo co soudí o ministru financí Andreji Babišovi.

Prezidentu Miloši Zemanovi je často vyčítán příklon „na východ", resp. orientace na Rusko a Čínu. Je podle Vás situace skutečně tak špatná, jak někteří kritici tvrdí?

Kritika prezidenta je přehnaná. Rusko i Čína jsou významné země a chovat se k nim důstojně je na místě. Všeobecné vyvěšování čínských vlajek bylo přehnané, ale za to nemohl prezident republiky. Za to mohli jistí horliví jedinci, kteří nejsou součástí vládních struktur. Z mixu zpráv v médiích mohl vzniknout mylný dojem, že je to věc kanceláře prezidenta, nebo vlády. Ve vztahu k Rusku jsem zaznamenal pouze korektní postoj prezidenta republiky, kterému lze těžko něco vyčítat.

Zeman také často a důrazně varuje před migranty. Tvrdí mimo jiné, že se mezi nimi skrývají teroristé, za to je ale osočován z populismu. Jak se na současnou migrační krizi díváte vy?

Je to cílený útok na naši Evropu, náš hodnotový systém, náš způsob života. Někdo prostě chce, aby islám nejprve začal významně ovlivňovat náš život a někdy v budoucnu jej zcela ovládl. Invazí migrantů začala válka s cílem dobýt Evropu. Nedá se přesně odhadnout čas kdy ke končené fázi dojde a nedá se ani odhadnout jak budou jednotlivé mezifáze vypadat, ale konečný cíl je jasný. Konec ateistické - křesťanské a svobodomyslné Evropy.

Jedná podle Vás Evropská unie v otázce zastavení migrace správně? Jedním z nejviditelnějších návrhů jsou například povinné kvóty na rozdělení uprchlíků...

Evropská unie naprosto selhala. Je to pro mně velké zklamání. Vstupovali jsme do jiné EU a lze říci, že nás podvedli. V současné době se musíme snažit svrhnout elity EU a změnit totalitně-úřednický moloch na demokratické zřízení, co respektuje názory lidí. Pokud s ostatními státy v tomto neuspějeme, pak je na místě uvažovat o odchodu.

Dalším celosvětovým problémem je Islámský stát. Bojíte se jeho vlivu v Evropě?

Islámský stát je vrah, kterého si určité skupiny, hlavně z USA a některých islámských zemí stvořily a financují jej. Dílem jde o vedlejší produkt svržení režimu Saddama Husseina, dílem je financován jako zbraň těch islámských vládců, co se na venek nechtějí ušpinit třeba přímým bojem s Asadovým režimem. Jeho nebezpečí pro Evropu spočívá v tom, že vycvičil stovky zabijáků co se už dnes potulují po území EU. S postupnou porážkou této komunity dojde k dalším vlnám přesunu lidí a peněz spojených s tímto režimem do celého světa. Evropa je jedna z prvních na řadě.

Spojené státy a koalice dalších několika desítek zemí proti radikálům podnikají nálety a připravily je o velkou část území. Je to podle Vás dostatečný boj, nebo by svět mohl udělat víc?

Do doby, než do konfliktu vstoupilo Rusko, tak to připomínalo víc štábní cvičení pupkatých generálů než skutečný boj, tedy ze strany Západu. Jinak mi připadá příšerné, že jsme dopustili takovou destrukci Sýrie. Z celkem klidné diktatury je to země v troskách, kde soused vraždí souseda. Konečně obdobné je to v Libyi a Egypt před tím zachránil jen vojenský puč.

Kam podle Vás Evropa jako taková směřuje?

Není příliš důvodů vidět další vývoj Evropy optimisticky, pokud se věci zásadně nezmění. Příliv migrantů znamená enormní výdaje na jejich obživu a ubytování. Bude ohromný tlak na státní rozpočty a bude snaha zvyšovat daně, aby se to ufinancovalo. Migrace s sebou nese násilnou kriminalitu, která bude narůstat a stávat se brutálnější. To povede k nárůstu moci represivních složek států a ty budou stále více šikanovat i běžné občany, možná víc než anonymní a nebezpečné invazisty. Občanské svobody budou postupně minimalizovány s odůvodněním nutnosti udržet klid a pořádek, který ve skutečnosti nebude. Rozrostou se a vzniknou nová městská ghetta, do kterých se přenesou náboženské a etnické konflikty, které jsme mohli sledovat v minulosti třeba v Libanonu, dnes v Iráku. Ateisté a křesťané budou stále více žít s pocitem ohrožení a budou bezmocně sledovat, jak se rozsáhlé části jejich měst mění ve špinavé a rozpadlé slumy.

Pojďme se podívat do České republiky, kde je v poslední době velmi viditelná protiislámská vlna. Vznikají nové strany a hnutí požadující odstoupení současné vlády, uzavření hranic, odchod z Evropské unie apod. Ztotožňujete se s těmito názory?

Tyto názory jsou pochopitelnou a logickou reakcí lidí, co ví, že jsou ohroženi. Tlak na vládu je správný. Jde o vážnou věc, mnohem vážnější než byl rok 1989. Politici musí vědět, že když nebudou hájit své lidi, tak se budou zodpovídat. Stále vidím určitou šanci na záchranu EU, pokud se demokratizuje a bude hájit zájmy Evropanů a jejich zemí. Zdá se, že se probouzí lidé i v ostatních státech. Probouzí se i Němci a spolu s námi, Slováky, Poláky, Maďary a nyní i Rakušany máme společnou šanci zásadně změnit fungování EU. Vše je jen o lidech, které dokážeme dostat do naší i evropské vlády. Situace zatím není neřešitelná. Stačí zavřít vnější hranice i za pomoci našich vojáků a policistů. Vybudovat záchytná města v postižených oblastech - např. Turecko, Sýrie, Libye a tam odsunout většinu současných migrantů z území EU a nové tam směřovat.Současně uklidňovat válečné konflikty a hlavně důsledně tlačit na vlády zemí, kde dochází k populační explozi, aby ji zastavili. Když to zlehčím, místo "adopcí na dálku" bychom měli každý platit nějaké africké, nebo Pákistánské rodině antikoncepční pilulky.

Zajímavá je i situace v domácí politice. Například ministr financí Andrej Babiš je prověřován kvůli kauze Čapího hnízda, místo, aby chodil na porady, rozdává lidem koblihy, a nyní na něj bylo podáno trestní oznámení s tím, že údajně zneužíval banky pro Agrofert. Co o tom soudíte?

Andrej Babiš je kouzelník. Zatím co národu ukazuje jak "všichni kradou", tak si vybudoval pěkné potrubí ze státní kasy do své firmy. Je zřejmé, že tzv. boj s korupcí je značně výběrový. Za co jednoho zavřeme, to u druhého nevidíme. Jde o přímý důsledek nárůstu moci represivních složek co se zodpovídají jen sami sobě. Místo miliardových škod řeší bezpodstatnosti jen proto, že se to někomu hodí.

Za necelé dva roky se rozhoří boj a Pražský Hrad. Možná bude znovu kandidovat Miloš Zeman, hovoří se i o Zdeňku Škromachovi, Michalu Horáčkovi a dalších. Koho byste si v roli hlavy státu dokázal představit Vy?

Miloš Zeman v této chvíli nemá soupeře. Stačí mu zastávat se lidí před islámskou migrační tsunami a bude vítěz.

Témata:  David Rath 1 rozhovor Miloš Zeman

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy