Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další pohroma na Zlínsku? V oblasti řádí pseudomor, stavy drůbeže musí nahlásit chovatelé z 30 katastrů

Slepice
Slepice
Foto: Pixabay

Zlín - Chovatelé drůbeže musí kvůli výskytu pseudomoru nahlásit početní stavy svých chovů. Takzvaná Newcastleská nemoc je nebezpečná pro ptáky, u lidí může vyvolat zánět spojivek, který po několika dnech spontánně odezní.

Nařízení se týká chovatelů z 30 katastrálních území z okolí Šanova na Zlínsku, kde se nemoc objevila. Šest území spadá do ochranného pásma, zbytek do pásma dozoru. V obou pásmech musí chovatelé nahlásit stavy svých chovů obcím do pátku, obce je poté do 23. dubna musí nahlásit krajské veterinární správě.

Veterináři v pátek večer v Šanově zlikvidovali 71 slepic a jednu perličku, dalších 15 slepic již dříve uhynulo, řekl zástupce mluvčího Státní veterinární správy Petr Majer. Nemoc se objevila u malochovatele, který nahlásil veterinářům úhyn 11 z 34 chovaných slepic. Po vyšetření se nepotvrdila ptačí chřipka, ale pseudomor.

Zlikvidovat se musel nejen jeho chov, ale i druhý, který byl v těsné blízkosti. Okolo ohniska nákazy bylo vytyčeno tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru, které zasahuje až na Slovensko.

Chovatelé nesmí přemisťovat drůbež z pásem. Po dobu platnosti mimořádných veterinárních opatření se tam nemohou konat výstavy, burzy, trhy a svody drůbeže a ostatních ptáků. Chovatelé v ochranném pásmu musí zajistit, aby se do chovů nedostalo volně žijící ptactvo, u vstupu do hospodářství musí mít dezinfekční prostředky. Za porušení nebo nesplnění opatření hrozí fyzické osobě pokuta do výše 100.000 korun, u právnické osoby až do dvou milionů korun.

Podle Majera se v dané oblasti nachází jen jeden komerční chov, a to v širším pásmu. Chová se v něm 21.000 brojlerů. "V posledním týdnu v dubnu by měli jít na jatka. Zkontroluje se tam ještě biologická bezpečnost. Pokud bude vše v pořádku, brojleři by mohli na jatka jít," uvedl Majer.

Témata:  Zlínský kraj zemědělci pactvo

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy