Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Likérka slaví, český "tuzemák" dostal výjimku

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Plzeň - Největší česká likérka STOCK Plzeň - Božkov přivítala dnešní rozhodnutí Evropské komise, která udělila ČR a Slovensku výjimku na postup při výrobě tuzemáku. Výrobci v obou zemích tak budou moci dalších pět let používat při jeho výrobě tradiční rumové aroma. Bez udělení výjimky by tato možnost skončila 22. dubna, kdy vyprší přechodné období zavedené v roce 2012.

"Aroma je v této podobě užíváno více než 100 let a žádné jeho nežádoucí účinky nikdy prokázány nebyly," řekl ČTK generální ředitel Stocku Jan Havlis. Dnešní rozhodnutí podle něj poskytne výrobcům dostatečnou dobu pro další analýzu aroma. "Bude tak dostatek času prokázat EFSA (Evropskému úřadu pro bezpečnost potravin) jeho nezávadnost, případně pro úpravu tak, aby vyhovovalo veškerým novým požadavkům EFSA a přitom splnilo i senzorické kvality požadované zákazníkem," dodal.

EFSA loni upozornil, že některé látky v rumovém éteru, který dodává charakteristickou chuť a vůni českému tuzemáku, mohou být jako rakovinotvorné zdravotním rizikem. Aroma se používá také při výrobě některých nealkoholických nápojů, pekařských výrobků a cukrovinek.

O výjimku, která se týká jen používání tradičního aroma při výrobě tuzemáku, a nevztahuje se tedy na cukrovinky a další výrobky, požádaly ČR a Slovensko loni v prosinci. Dnes ji s pětiletým omezením potvrdil Stálý výbor Evropské komise pro rostliny, zvířata, potraviny a krmiva, přičemž právní finalizace ještě nějakou dobu potrvá.

Tuzemák je nejprodávanější lihovina v ČR, každá čtvrtá prodaná lahev alkoholu je takzvaný tuzemský rum. U Stocku je tento poměr výrazně větší. Podle marketingového ředitele Stocku Tomáše Hejkala mají z celého českého trhu lihovin největší podíl tuzemáky a rumy. Zatímco v ČR loni tuzemáky meziročně vzrostly téměř o šest procent, Božkov tuzemský, který je podle Hejkala základem celé kategorie, posílil o 8,2 procenta. "Češi jsou prostě rumový národ. Jak se s ním všeobecně pracuje, například se dává do pečení, jsou na něj chuťové buňky nastavené," řekl Hejkal.

Tuzemák vznikl koncem 19. století v Rakousku-Uhersku jako náhražka třtinového rumu z Karibiku. Likérníci ve střední Evropě původní nápoj "převálcovali", když vyrobili lihovinu s domácími surovinami a aromaty, která připomínala drahé zámořské rumy. Tuzemáky pijí také v Maďarsku, Rakousku, na Slovensku a v zemích bývalé Jugoslávie.

Témata:  alkohol ekonomika EU

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy