Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O víkendu se sjedou komunisté, o pozice ve vedení je rekordní zájem

Vojtěch Filip
Vojtěch Filip
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Nominace na pozici předsedy KSČM před sobotním sjezdem komunistů v Nymburku získalo deset uchazečů včetně stávajícího šéfa KSČM Vojtěcha Filipa, který dal funkci k dispozici po podzimní prohře ve sněmovních volbách. Více než tři stovky delegátů budou vybírat také místopředsedy, zatím přitom není jasné, kolik sjezd určí míst v předsednictvu, nyní má KSČM dva řadové místopředsedy. O post má zájem 25 uchazečů.

Vedle mimořádných voleb bude sjezd řešit i postoj k vznikající vládě ANO, kterou vyjednavači KSČM slíbili tiše podpořit. Očekávání vzbuzuje také projev prezidenta Miloše Zemana. Jeho kritici připomínají, že to bude poprvé po sametové revoluci v roce 1989, kdy hlava státu promluví na sjezdu strany, která navazuje na někdejší KSČ a jejíž někteří členové zpochybňují utlačovatelskou roli komunistů v druhé polovině minulého století.

Jednodenní sjezd se odehraje za dohledu policie, a to nejen kvůli účasti prezidenta na jeho dopolední části. Na poledne svolali před místo sjezdu, Obecní dům v Nymburku, demonstraci odpůrci KSČM.

Filip má podporu největšího počtu okresů, za něj se zařadili jeho dlouhodobý oponent a místopředseda Josef Skála a reprezentantka mladší tváře strany europoslankyně Kateřina Konečná.

Třiašedesátiletý Filip vede KSČM 12 let. Na podzim, kdy komunistům klesl počet poslaneckých mandátů z 33 na 15, oznámil, že dá svoji funkci k dispozici. Současně díky konstelaci ostatních stran ve Sněmovně začal jednat s předsedou ANO Andrejem Babišem o tiché podpoře jeho vlády. Podle komentátorů paradoxně při ubývání voličů KSČM tak roste vliv komunistů. Filip obhájil funkci místopředsedy dolní parlamentní komory a komunisté získali i další funkce. Roztržku s vládním hnutím ANO způsobilo nezvolení někdejšího člena pohotovostního pluku Zdeňka Ondráčka, který zasahoval proti protirežimním shromážděním, do čela sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Rozpory panují mezi komunisty a vládním hnutím i kvůli zahraniční politice, komunisté Babiše například kritizují za postoj vůči spojeneckému působení v Sýrii. Očekává se, že by sjezd mohl v tomto ohledu přijmout usnesení. Protože nikdo z relevantních kandidátů na předsedu nezpochybňuje budoucí podporu Babišově vládě, není pravděpodobné, že by sjezd nedal spolupráci s ANO zelenou.

Zda Filip svoji funkci uhájí, není ani podle znalců poměrů uvnitř KSČM jasné. Skála označovaný někdy za stalinistu nabízí razantnější a radikálnější názory a postupy než Filip, kterého mnozí označují za pragmatika moci. Podle zastánců liberálnějšího křídla strany se neosvědčila jejich spolupráce, když Skála jako hlavní ideolog zastával pozici místopředsedy KSČM. Podle Konečné vedla k volební prohře statičnost, formalismus a rutinérství. KSČM musí podle ní mít znovu vize a jít za jejich prosazováním, chce, aby komunisté výrazněji prosazovali levicová témata.

Ačkoli média projevila vzhledem k možnému novému postavení komunistů o sjezd větší zájem než v minulosti, plánují organizátoři jednání odpoledne po odjezdu prezidenta uzavřít a výsledky novinářům sdělit po jeho skončení. Je ale možné, že sjezd tento záměr upraví.

Témata:  KSČM Vojtěch Filip komunismus Josef Skála

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy