Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští příjemci vajec z EU je nemusí testovat na jedovatý fipronil

Vejce
Vejce
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Čeští příjemci vajec ze států EU je nebudou muset před prodejem kontrolovat na insekticid fipronil. Veterináři dnes odvolali mimořádné veterinární opatření, které platilo od 6. září loňského roku. ČTK o tom informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Za porušení povinnosti hrozila distributorům až dvoumilionová pokuta.

Vyšetření již delší dobu podle veterinářů fipronil ve vejcích nezjistila. "Situace se evidentně stabilizovala a SVS proto již nevidí nutnost v pokračování opatření," dodal ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Podle něj nebyl v žádných českých vejcích ani v potravinách z nich vyrobených fipronil prokázaný. Sušená a tekutá vejce, kde ho vyšetření prokázala, byla z dovozu.

Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé čeští producenti vajec chápou, že dovozcům vznikaly větší finanční náklady na kontroly. Unie by si však přála, aby kontroly pokračovaly u trvanlivých produktů, kde by se ještě mohl insekticid v budoucnu objevit.

"Na základě doporučení Evropské komise vyvolaného právě skandálem s fipronilem ve vejcích byla v průběhu loňského podzimu mimořádnou kontrolní akcí prověřena také vejce z 15 tuzemských velkochovů. Laboratorní analýzy zahrnovaly 50 různých biocidů. Ani u jednoho vzorku nebyla žádná z těchto látek zjištěna," dodal Vorlíček.

Skandál vypukl loni v srpnu, kdy se na trhu v Belgii, Nizozemsku a Německu objevily miliony vajec obsahujících jedovatý fipronil, obvykle používaný v přípravcích proti blechám, vším a klíšťatům. Nesmí se však podávat zvířatům, jejichž maso jedí lidé. Světová zdravotnická organizace považuje preparát za mírně toxický. V souvislosti s kauzou provedly úřady razie v několika zemích.

Mohly kvůli němu být vybity miliony nosnic, přesná čísla nejsou známá. V několika evropských zemích zdražila po vybití kvůli nedostatku na evropském trhu vejce, včetně ČR. Čeští veterináři v srpnu nařídili kontroly vajec těchto zemí, v září pak příkaz rozšířili na vaječné produkty z celé unie.

Témata:  vejce státní veterinární správa potraviny

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Čeští hokejisté zdolali na úvod MS Finy 1:0 po nájezdech, rozhodl Kaše

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.