Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákaz segwayů v Praze, rozhodli radní. Výjimku budou mít policisté a strážníci

Segway, ilustrační foto
Segway, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Pražští radní souhlasí se zakázem vozítek segway v centru města. Po dnešním jednomyslnm rozhodnutí ale není jasné, kdy norma vejde v platnost.

Provoz segway bude zakázán v Pražské památkové rezervaci a na přilehlém území, a to včetně lokality ohraničené ulicemi Legerova, Rumunská, náměstí Míru a Anglická. Zákaz se vztahuje chodníky, stezky pro cyklisty a chodce a v pěších a obytných zónách.

Nařízení se nebude vztahovat pouze na policisty nebo strážníky městské policie, kteří segway využívají. Zákaz Praze umožnila změna zákona o silniční dopravě, kdy zákon vymezil a definoval, co to je segway. Do té doby na vozítka zákon pohlížel jako na chodce.

Na provoz vozítek si dlouhodobě stěžovali obyvatelé a radnice Prahy 1. Právě tady jezdí vozítek segway nejvíce. Praha 1 dříve navrhovala, aby mohla jezdit jen ve vymezených oblastech, navíc s povolenkami a vybavená GPS. Zakázala už vjezd do průchodu Richterova domu mezi Michalskou ulicí a Malým náměstím. Od srpna loňského roku platí zákaz také pro Kampu.

Témata:  segway Praha

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

20. května 2024 17:05

Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě, zní z Izraele

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy