Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prvomájové demonstrace ovládly Česko. V Plzni zasahovala policie

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Plzeň - Demonstraci s názvem Národní 1. máj, kterou dnes pořádala na plzeňském náměstí krajně pravicová Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS), Dělnická mládež (DM) a Blok proti islamizaci (BPi) narušily na počátku dvě osoby z pravicově radikální DSSS. Ještě před projevy vběhly do shromážděné opozice příznivců levicového extremismu, a narušily tak veřejný pořádek; policie oba muže předvedla na obvodní oddělení k dalším úkonům, řekla ČTK policejní mluvčí Veronika Hokrová.

"Situace se tímto uklidnila a v současné době jsou oba muži řešeni pro podezření ze spáchání přestupku proti občanskému soužití," uvedla.

Demonstrace krajní pravice se zúčastnilo zhruba 100 až 150 lidí, nebylo zcela jasné, kdo jsou náhodní kolemjdoucí a kdo sympatizanti a zástupci stran a hnutí. Odpůrců, většinou mladých lidí, bylo zhruba 50. Od demonstrujících je oddělily čtyři policejní dodávky a kordon asi 20 policistů.

Podle informací ČTK na sebe oba tábory ještě před zahájením projevů pokřikovaly a kvůli hrozícím střetům musela policie oba tábory oddělit. Demonstrující přednášeli projevy z oplocené střechy patrového autobusu, který si na manifestaci zapůjčili. Kromě zástupců tří pořadatelských stran a hnutí hovořili zástupci Národní domobrany, Národní demokracie, Spolku Lidé Lidem a další sympatizanti; na závěr pak poslanec Národní rady Slovenské republiky Ján Kecskés z Lidové strany Naše Slovensko. Nejdelší projev na úvod měl předseda DSSS Tomáš Vandas.

Po dvě hodiny trvajících projevech, které doprovázel nesouhlasný pokřik a pískotem odpůrců akce, pak pozvali pořadatelé akce zúčastněné na afterparty do plzeňské restaurace poblíž centra. Policie ji bude sledovat kvůli možným konfliktům.

Téměř 200 lidí se zúčastnilo demonstrace s názvem Za dostupné bydlení a důstojnou mzdu, kterou organizovaly Socialistická Solidarita, Alternativa zdola a iniciativa za dostupné bydlení Bydlet-žít. Průvod za skandování hesel 'prázdné domy lidem', 'byty pro lidi, ne pro zisk' či 'stop airbnb' přešel z Jungmannova náměstí na Malé náměstí, kde demonstrace skončila.

Karel Růžička z Alternativy zdola kritizoval drahé pronájmy bytů v Praze. Řešením by podle něj mělo být zavedení regulačních pravidel jako v zahraničí. Připomněl také, že výdělek z provozování služby airbnb je třikrát až čtyřikrát vyšší než z klasického pronájmu bytu. Vyzval rovněž ke komplexnějšímu řešení zákona o sociálním bydlení.

V Praze je nedostatek bytů a ceny zdejších nemovitostí rostou. Podle nedávných údajů poradenské společnosti Deloitte činila ke konci loňského roku prodejní cena bytů v Praze 70.800 Kč za metr čtvereční. Pokud jde o nové byty, podle statistik developerských společností Trigema, Skanska Reality a Central Group vzrostla průměrná prodejní cena v Praze na konci letošního prvního čtvrtletí meziročně o 22,8 procenta na 88.552 korun za metr čtvereční. V hlavním městě nastal zlom v polovině roku 2015. Od té doby novostavby zdražily zhruba o tři pětiny.

Témata:  demonstrace Praha Plzeň

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy