reklama

Ukrajinci tvoří dlouhodobě největší část žadatelů o azyl. V předchozích třech letech však jejich zájem o mezinárodní ochranu opadal. Podobný trend statistiky zaznamenaly také v prvních třech měsících letošního roku, když úřady přijaly od ukrajinských občanů o 28 žádostí méně než za stejné období loňského roku.

Občané Gruzie do konce letošního března podali 48 žádostí o azyl, loni jich bylo za stejné období 17. Občané Iráku za první čtvrtletí podali 26 žádostí, což je meziročně nárůst o 20 žádostí. Vietnamci za stejné období podali 24 žádostí, což bylo o čtyři více než loni za čtvrtletí. Přes 20 žádostí letos podali ještě občané Ruska, a to 21.

Za první čtvrtletí letošního roku azyl v Česku podle statistik ministerstva získalo 11 lidí. Dalších 37 lidí dostalo doplňkovou ochranu, která se na rozdíl od azylu uděluje na předem stanovenou dobu. Převážně ji získávají lidé, kteří nedostali azyl, ale v případě návratu domů jim nyní hrozí nebezpečí. Ve 426 případech úřady azyl neudělily nebo řízení zastavily. Dalších 760 žádostí čekalo na konci března na vyřízení.

O azyl v Česku v loňském roce požádalo 1450 cizinců, což bylo o tři méně než v roce 2016. V letech 2010 až 2013 se pohyboval počet žadatelů pod tisícovkou, dříve ale nebylo výjimkou ani několik tisíc žadatelů ročně. Extrémní byl rok 2001 s více než 18.000 žádostí.