Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Děti mohou mávat Krtečkovi, ISS bude vidět i z Česka

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)
Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Praha - Mezinárodní kosmická stanice (ISS), na níž je i americký astronaut Andrew Feustel, bude 24. května při přeletu viditelná z území Česka pouhým okem. Zástupci České kosmické kanceláře a Astronomického ústavu proto vyzvali děti, aby astronautům zamávaly a "posvítily jim na cestu". Feustel je známý svým spojením s Českou republikou, na vesmírnou stanici s sebou vzal mimo jiné i postavičku Krtka z pohádek Zdeňka Milera.

Mezinárodní kosmická stanice bude viditelná ve čtvrtek 24. května pozdě večer. Přelet začne ve 22:47. Stanice se bude pohybovat od západu na východ, kde o necelých sedm minut později zapadne. "Nejvyššího bodu na obloze dosáhne stanice ve 22:50, téměř v nadhlavníku, směrem na sever," upozornila kancelář v dnešní tiskové zprávě.

Pozorovatelé by si měli vhodné místo vyhlédnout předem, nejlépe takové, kde je nebude rušit silné pouliční osvětlení. Stanice se objeví na západě, poměrně nízko nad obzorem. V tuto roční dobu je na západě vidět také jasná planeta Venuše, ta však na rozdíl od kosmické stanice neputuje noční oblohou, ale zůstává na místě.

Okem zájemci spatří pouze jasný bod, v silnějším dalekohledu půjde rozlišit i její typický tvar připomínající nakloněné písmeno H. Viditelná je ISS díky tomu, že se od jejích panelů odráží sluneční světlo. Ve dne pozorovat nejde, v záři Slunce její odraz zanikne. Navíc stanice neprolétá nad Zemí stále po stejné dráze, ale mírně se posouvá. Proto je z Česka viditelná jen v určitém období. V budoucnu taková příležitost opět přijde, uvedli astronomové.

Pozorovatelé, kteří budou vyhlížet ISS, mohou vyfotografovat nebo nakreslit své přípravy na pozorování a poslat je organizátorům projektu Do kosmu s Krtkem 2018. Ty nejlepší budou zveřejněny na internetu. Více informací k soutěži najdou zájemci na webu.

Témata:  ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) vesmir vědci pohádka děti

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:23

Olaf Scholz varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska

Německý kancléř Olaf Scholz dnes varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy