reklama

Mluvilo se o nadcházející kampani, Zdeněk Škromach potvrdil, že se letos bude snažit o aktivnější kampaň mezi lidmi. Diskuze se tak dostala k tématu dluhu vůči Altnerovi. Smlouva podle Škromacha byla problémem každého předsedy strany, situace se podle něj řešila celou dobu.

Dalším tématem byla migrační vlna. Zdeněk Škromach se přiklonil k tomu, že by se měla řešit situace v místě dění a ne odsouvat řešení jinam. Pouze ve skutečně nutných případech je vhodné řešit situaci na území EU. Místopředseda uvedl, že panuje několik názorových proudů, jak situaci řešit, dohoda s Tureckem ale prý není řešením.

Moderátorka také narazila na téma prezidentské kandidatury Zdeňka Škromacha. Ten svou kandidaturu přímo nepotvrdil, záleží podle něj na okolnostech. Jednou z důležitých okolností je například kandidatura Miloše Zemana, s kterým by oba oslovovali stejné voliče. Probírali se také prezidentští kandidáti. Zdeněk Škromach je nechtěl dehonestovat, raději by ale v čele státu viděl politika.

Protikuřácký zákon byl dalším probíraným tématem, Zdeněk Škromach vnímá spor o zákon jako roznětku pro blížící se vládní spory před krajskými a senátními volbami.

Zdeněk Škromach popsal vztahy vlády a prezidenta jako korektní a nepřijde mu, že by prezident měl blíže k Andreji Babišovi než k Bohuslavu Sobotkovi. Vztahy uvnitř ČSSD jsou podle něj vcelku dobré, i když jsou občasné rozmíšky. Je to způsobeno tím, že se strana snaží zaujmout velmi široké publikum s různými zájmy a preferencemi.

Před koncem pořadu se probírala otázka zvyšování důchodů. Podle něj je dobré, že se vláda snaží zajistit větší růst důchodů, než je růst inflace.

Poslední otázkou byla navrhovaná tolerance k pití alkoholu u cyklistů. Zdeněk Škromach uvedl, že je velký rozdíl u toho, kdo si dá jedno pivo a u toho, kdo lidově řečeno chlastá. Jedná se podle něj o zákon pro slušné lidi, kteří si dají na výletě pivo nebo víno, ti kteří pijí, budou pít i přes zákaz.