Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpova administrativa je založena na lžích, láteří poradce palestínského premiéra

Palestina
Palestina
Foto: Pixabay

Ramalláh - Významný poradce šéfa palestinské samosprávy Saíb Irikát dnes v palestinském rozhlase Hlas Palestiny kritizoval rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa přemístit velvyslanectví USA z Tel Avivu do Jeruzaléma. Uvedl, že Spojené státy svým rozhodnutím porušily slib nepřesouvat ambasádu, dokud se neuskuteční nové kolo mírových rozhovorů. Americká ambasáda má být v Jeruzalémě otevřena dnes.

Trumpovu administrativu palestinský poradce přitom označil za ulhanou a podotkl, že Bílý dům už nemůže být partnerem v mírových rozhovorech s Izraelem.

Trump loni v prosinci oznámil, že uznává Jeruzalém jako hlavní město Izraele a hodlá tam přesunout americké velvyslanectví. Jeho rozhodnutí pobouřilo Palestince, kteří chtějí z východního Jeruzaléma anektovaného Izraelem učinit hlavní město svého budoucího státu.

Irikát v rozhlasu také poukázal na to, že Trumpův tým pro Blízký východ je nekvalifikovaný. "Svět potřebuje opravdové lídry a oni (představitelé Bílého domu) lídři nejsou, jsou to obchodníci s nemovitostmi," uvedl.

Témata:  Palestina Jeruzalém Donald Trump

Aktuálně se děje

10:06

Srbsko se vzdává Ruska. Přibližuje se k NATO

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy