Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němec, vězněný v komunistickém Československu, nemá nárok na odškodnění

Muzeum železné opony Valtice
Muzeum železné opony Valtice
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Karlovy Vary - Okresní soud v Karlových Varech dnes zamítl návrh na rehabilitaci v případu bývalého občana NDR Feodora Bittnera. Bittner se v roce 1983 snažil dostat z tehdejší Německé demokratické republiky přes Československo na Západ. Nedaleko Abertam na Karlovarsku byl ale zatčen a strávil 11 dní ve vazbě, než byl vyhoštěn zpět do NDR. Podle soudce Petra Vošty ale chyběly důkazy o tom, že byl Bittner vězněn kvůli své plánované cestě na Západ.

"Soud dospěl k závěru, že z těch provedených důkazů nevyplývá, že by navrhovatel byl v Československé socialistické republice vězněn z důvodu, že by se pokoušel neoprávněně Československo opustit. Byl vězněn proto, že sem neoprávněně vniknul," uvedl Vošta. Přestože soud nezpochybnil to, že se Bittner chystal emigrovat, nárok na rehabilitaci podle rozhodnutí nemá. Na nelegální přechod hranice do Československa se totiž rehabilitace nevztahuje.

Obhájce Lubomír Müller na místě podal proti rozhodnutí stížnost. "Mám za to, že důvody k vyslovení rehabilitace zde existují. Podobně jsme i v případě pana Hutky neuspěli, až poté Ústavní soud rozhodl v jeho prospěch," řekl ČTK Müller. Zpěvák Jaroslav Hutka se u Ústavního soudu domohl za nezákonné věznění za minulého režimu finančního odškodnění. Podle Müllera stojí Bittnerův případ na podobném principu.

Bittner, který se ze zdravotních důvodu dnešního soudu nezúčastnil, po vyhoštění strávil v NDR dva roky ve vězení. Müller se při jeho obhajobě opíral právě o rozsudek soudu ve Cvikově, v němž stojí, že Bittner měl v úmyslu emigrovat na Západ.

Soud v Českých Budějovicích minulý týden naopak rehabilitoval občana bývalé NDR Dietera Kolbeho, kterého Müller také zastupoval. Kolbeho v roce 1976 v tehdejším Československu zadrželi při pokusu o emigraci na Západ, vězněn byl 13 dní. Kolbe má nárok na finanční kompenzaci 2500 korun za měsíc nezákonného věznění, podle obhájce mu ale rozsudek přinesl zejména morální satisfakci.

Témata:  soudy komunismus NDR hranice odškodnění

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy