Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vliv na rozhodnutí politiků mají úplatky a lobby, myslí si Češi

Korupce
Korupce
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Největší vliv na rozhodování politiků mají podle lidí úplatky, lobbisté a média a naopak nejmenší církve, neziskové organizace a samotní občané. Vyplynulo to z aktuálních průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), které jeho výsledky dnes poskytlo ČTK. Tento názor přitom Češi zastávají dlouhodobě.

"Přesvědčení občanů o silném vlivu úplatků a korupce či zájmových skupin a lobby na rozhodování politiků koresponduje s celkovým názorem na míru zkorumpovanosti politických stran, ministerstev a centrálních úřadů, která je podle mínění občanů poměrně vysoká," uvedlo CVVM. Podle jeho zjištění si jen šest procent veřejnosti myslí, že zkorumpováno je velmi málo veřejných činitelů. Téměř pětina je pak přesvědčena o zapojení téměř všech těchto činitelů do korupce.

O dominantním vlivu úplatků a korupce na politická rozhodnutí je přesvědčeno 26 procent lidí a pětina veřejnosti za rozhodováním politiků vidí hlavně zájmové skupiny a lobby. Podle 14 procent politici dají zejména na média. Vliv osobních vztahů a voličů na politická rozhodnutí vychází z hodnocení Čechů jako průměrný, nejvyšší míru vlivu jim přisoudilo sedm, respektive šest procent dotázaných. Ještě méně lidí si pak myslí, že rozhodování politiků ovlivňují v nejvyšší možné míře stávky a demonstrace, sociální sítě, odbory, vědci a odborníci, průzkumy veřejného mínění, občané, neziskové organizace a církve.

Proti loňskému průzkumu vliv korupce na rozhodování politiků v hodnocení veřejnosti ale oslabil, stejně jako u církví a veřejných průzkumů. Naopak větší vliv od této doby lidé přisuzují občanům, stávkám, voličům a médiím.

Také v hodnocení samotné korupce ve veřejné sféře jsou Češi dlouhodobě skeptičtí, přesto se míra jejich skepse dostala na dosud nejnižší úroveň. Od loňského března se počet těch, kteří jsou přesvědčeni o zapojení téměř všech veřejných činitelů do korupce, snížil o tři procentní body a o pět bodů na 38 procent klesl i podíl lidí, podle nichž je zkorumpována většina činitelů. Naopak o čtyři body na 29 procent posílil názor o zkorumpovanosti méně než poloviny veřejných činitelů.

Při srovnání jednotlivých institucí a oblastí panuje mezi lidmi největší skepse v případě korupce v politických stranách, kde ji 70 procent označuje jako vysokou. Následuje rozdělování evropských dotací, které je vysokou korupcí zasaženo podle 63 procent lidí. Na druhém konci žebříčku skončilo školství, kterému vysokou korupci přisoudilo 16 procent lidí. Málo zasaženy korupcí jsou podle dotázaných i banky nebo armáda.

CVVM provedlo průzkum v první polovině dubna mezi tisícovkou lidí starších 15 let.

Témata:  politici průzkumy korupce

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy