reklama

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek ČTK řekl, že otázka Benešových dekretů je pro KDU-ČSL uzavřena. "Kolegové z CSU i z řad sudetských Němců to dobře vědí a my se především díváme na to, jak dál zlepšovat česno-německé vztahy," poznamenal. Zdůraznil, že vyjádření Mayera je jeho osobním názorem.

Podle šéfa občanských demokratů Petra Fialy už byly sporné otázky z minulosti překonány mimo jiné i díky česko-německé deklaraci. "Máme dobré a stále se rozvíjející vzájemné vztahy na všech úrovních, zdaleka nejen politické. Návraty k minulosti ničemu nepomohou, ale na současné vztahy žádný větší vliv mít naštěstí už nemohou," sdělil ČTK.

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček označil výroky za nabubřelé a povýšenecké, česko-německé vztahy podle něj mimořádně poškozují. "Pokud navíc zazní v době, kdy jsme si připomněli porážku německého nacismu, je to neomluvitelné. V každém případě, česká historie se podle přání Mayerů a spol. přepisovat nebude," uvedl.

Jako "zkonzumovanou normu" a jako "starou, mrtvou věc" označil Benešovy dekrety šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. "Je to norma, která byla zkonzumována, už se nikdy nemůže opakovat v Evropě. Jsem pevně přesvědčen, že žádné podobné výroky nemohou ohrozit vztahy našich zemí, pokud to někdo nebude zneužívat," řekl ČTK.

Téma Benešových dekretů za překonané nepovažuje předseda komunistů Vojtěch Filip. "Kdyby bylo téma překonané, tak by ho za hranicemi neustále nevznášeli. Jsou to právě oni, kdo škodí vzájemným dobrým vztahům. Alespoň víme, před kým se máme mít na pozoru," napsal Filip ČTK.

Podle předsedy Starostů a nezávislých (STAN) Petra Gazdíka téma stále "bohužel rezonuje" a připomněl první přímou prezidentskou volbu, kdy se staly důležitou otázkou. "Podle mne jsou Benešovy dekrety právně vyhaslé a neměli bychom už na nich nic stavět, ani se k nim vracet. A v dnešní Evropě si nedovedu představit, že by někdo přišel znovu s něčím podobným," uvedl.