Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hlaste včas, na jakou ZŠ dáte, žádají rodiče lidovci

Děti, ilustrační fotografie
Děti, ilustrační fotografie
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brno - Brněnská KDU-ČSL navrhuje, aby rodiče, kteří své děti hlásí na více základních škol, museli do 15. června oznámit, na kterou školu jejich dítě nastoupí. Lidovci tak chtějí zabránit zbytečnému blokování míst, které pak ředitelé mohou obsadit až v září, když se dané dítě nedostaví. Novinářům to dnes řekl náměstek brněnského primátora Petr Hladík (KDU-ČSL).

Povinnost by se týkala měst, kde je víc škol. Týkat by se to mohlo i školek. KDU-ČSL bude návrh na úpravu školské legislativy prosazovat prostřednictvím svých poslanců a senátorů, Hladík o tom už mluvil i s ministrem školství v demisi Robertem Plagou (ANO), bývalým brněnským zastupitelem.

Více žádostí podávají podle Hladíka rodiče zhruba pětiny dětí. Přestože je v Brně dost míst ve školách i školkách, kvůli vícenásobným žádostem vznikají problémy, které mohou vést až k losování a komplikacím pro rodiny, uvedl primátorův náměstek.

V Brně je 66 základních škol, které nabízejí 4934 volných míst. Podaných žádostí je 4156, takže kapacita stačí. Podle Hladíka ale vznikají problémy s tím, že se děti hlásí na jiné než spádové školy a na některé konkrétní školy se hlásí více dětí, než jakou mají kapacitu. "Jen u 48 procent žáků víme, že nastoupí na spádovou školu v místě bydliště. Znamená to, že každé druhé dítě chodí do jiné než spádové školy. Rodiče je hlásí jinam, ať už je to kvůli zaměření školy nebo že to mají po cestě z práce a z jiných důvodů," řekl Hladík. Podle něj se tak může stát, že na určitý počet míst je více zájemců a potom se musí losovat. "Když uvedu příklad, může se stát, že když máte dvojčata, jedno bude vylosované na konkrétní školu a druhé bude muset chodit jinam. Tomu by se dalo zamezit takzvaným zápisovým lístkem," dodal náměstek.

Zápisový lístek by uložil rodičům, kteří děti hlásí na více škol, povinnost, aby oznámili do 15. června, na kterou školu jejich dítě nastoupí. Tím pádem by pak ředitelé mohli přijmout další děti, na které se nedostalo. Brno chce také jednat s městskými částmi, aby lépe upravovaly spádové oblasti tak, aby odpovídaly zájmu.

Témata:  KDU-ČSL Brno školství děti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy