reklama

V poslední době se Rath k politice tolik nevyjadřuje, má jiné starosti. Kauza okolo „krabice s vínem“ stále nebyla rozpletena a Rathovi tak velmi reálně hrozí vězení. Přesto si ale občasné politické komentáře neodpustí.

Ve svém posledním textu se vyjádřil k aktuálnímu dění v sociální demokracii, která stále není rozhodnutá zda s Andrejem Babišem půjde či nepůjde do vlády. Podle Ratha je ale až neuvěřitelné, jak ČSSD „vrství jednu chybu za druhou“. Napsal to ve svém blogu na Aktuálně.cz.

Podle Ratha ČSSD ovládli mimozemšťané. Současné vedení strany podle něj vůbec netuší, co po nich jejich (povětšinou již bývalí) voliči chtějí. Jejich záměrem by mělo být snižovat sociální nespravedlnost. „Globální gigantické korporace si udělaly z Čechů otroky a naše země se stala jejich kolonií. Ročně z nás vyždímají stovky miliard.“ myslí si Rath.

Babiš je podle Ratha jejich „koloniálním místodržícím“ v České republice. Je prý s finančními chobotnicemi přímo propojen. Proto prý Babiš odmítá progresivní zdanění a vyšší zdanění firem, které by přitom podle Ratha přineslo do rozpočtu 100 miliard ročně a byly by tak prostředky na důchody a investice.

Česko tak prý podle Ratha snáší zlatá vejce, která se kutálejí pryč. A sociální demokraté s tím nic nedělají a místo boje proti oligarchům se zaměřují na boj o vládní funkce. Výsledkem prý bude další odliv voličů už tak oslabené sociální demokracie.

Řadoví členové ČSSD nicméně podle exministrova názoru mohou ještě zatáhnout za záchrannou brzdu. V referendu se ale musí vyjádřit proti vstupu do vlády. Jinak se z nich stanou členové bezvýznamné, mimoparlamentní strany myslí si Rath.