Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zakažme reklamy na půjčky, burcuje KSČM

IX. sjezd KSČM v Praze
IX. sjezd KSČM v Praze
Foto: Martina Učňová / INCORP images

Praha - Od příštího roku by mohla z televizních obrazovek, z rozhlasového vysílání, z novin a časopisů i z internetu nebo z plakátů zmizet propagace bankovních a nebankovních půjček. V novele o regulaci reklamy navrhla zákaz šíření skupina komunistických poslanců. Za jeho porušení by hrozila podle předlohy až dvoumilionová sankce.

"Reklamy vyvolávají dojem snadného získání finančních prostředků s malým rizikem dopadů a důsledků s tím spojených. V situaci, kdy je v České republice vysoká zadluženost s důsledky vysokého počtu exekucí, se jeví jako potřebné tento druh reklam zásadním způsobem omezit," napsali předkladatelé v důvodové zprávě.

Restrikce by se podle novely nevztahovala jen na publikace v obchodních prostorách bank a nebankovních finančních společností, které informují o nabízených finančních produktech.

Předloha nyní zamíří k posouzení vládě. Bez ohledu na její stanovisko o ní rozhodnou zákonodárci.

Dluhy českých domácností vůči bankám v březnu stouply proti únoru o 9,3 miliardy korun zhruba na 1,556 bilionu korun. Meziročně dlužily domácnosti o 110 miliard korun více. Počet nově zahájených exekucí loni meziročně klesl o desetinu na 612.000. Počet ukončených exekucí naopak dlouhodobě roste, loni jich bylo 540.000.

Témata:  KSČM reklama půjčky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy