Čestlice (u Prahy) - Obchodníci by měli klást větší důraz na kvalitu potravin, než na cenu. Měli by také lépe školit své zaměstnance, aby byli schopni informovat o tom, z kterého regionu výrobky pocházejí.
Dnes to na kongresu pro tradiční maloobchodní trh nazvaný Samoška řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ministr dlouhodobě propaguje české potraviny, aby zákazníci pomohli tuzemským zemědělcům a potravinářům. Problémy nyní mají zejména chovatelé krav a prasat.
Podle Jurečky by obchodníci s potravinami měli lidem více vysvětlovat, že u českých potravin jde o lokální výrobu, a že tedy drží pracovní místa v regionu. Pomoci v orientaci zákazníků by podle něj měly i značky jako jsou Regionální potravina, Klasa a Česká potravina.
K podpoře regionálních výrobků také Potravinářská komora letos spustila projekt cechovních norem. Pro získání certifikátu je nutné, aby firma vyráběla potraviny podle stanoveného technologického postupu. Systém vychází z bývalých československých státních norem a současných českých technických norem. Potraviny vyrobené podle nich by měly mít nadstandardní charakteristiky proti srovnatelným výrobkům na trhu.
Od příštího roku začne platit novela zákona o potravinách, kterou v úterý podepsal prezident Miloš Zeman. Zákon zakáže označování logy, vlajkou, mapou či nápisy odkazujícími na Českou republiku, pokud nebude potravina vyrobena v Česku a z českých surovin. U potravin, které se skládají z více složek, bude muset být obsah českých částí minimálně 75procentní.
Témata: Marian Jurečka , potraviny, obchody
Související
30. října 2024 16:56
22. října 2024 15:32
18. října 2024 18:11
16. října 2024 21:59
14. října 2024 14:24
13. října 2024 19:14