Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvalita je důležitější než cena, apeluje Jurečka na obchodníky

Bělobrádek, Chládek a Jurečka
Bělobrádek, Chládek a Jurečka
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Čestlice (u Prahy) - Obchodníci by měli klást větší důraz na kvalitu potravin, než na cenu. Měli by také lépe školit své zaměstnance, aby byli schopni informovat o tom, z kterého regionu výrobky pocházejí.

Dnes to na kongresu pro tradiční maloobchodní trh nazvaný Samoška řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ministr dlouhodobě propaguje české potraviny, aby zákazníci pomohli tuzemským zemědělcům a potravinářům. Problémy nyní mají zejména chovatelé krav a prasat.

Podle Jurečky by obchodníci s potravinami měli lidem více vysvětlovat, že u českých potravin jde o lokální výrobu, a že tedy drží pracovní místa v regionu. Pomoci v orientaci zákazníků by podle něj měly i značky jako jsou Regionální potravina, Klasa a Česká potravina.

K podpoře regionálních výrobků také Potravinářská komora letos spustila projekt cechovních norem. Pro získání certifikátu je nutné, aby firma vyráběla potraviny podle stanoveného technologického postupu. Systém vychází z bývalých československých státních norem a současných českých technických norem. Potraviny vyrobené podle nich by měly mít nadstandardní charakteristiky proti srovnatelným výrobkům na trhu.

Od příštího roku začne platit novela zákona o potravinách, kterou v úterý podepsal prezident Miloš Zeman. Zákon zakáže označování logy, vlajkou, mapou či nápisy odkazujícími na Českou republiku, pokud nebude potravina vyrobena v Česku a z českých surovin. U potravin, které se skládají z více složek, bude muset být obsah českých částí minimálně 75procentní.

Témata:  Marian Jurečka potraviny obchody

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy