Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Herman se vyjádřil ke genocidě Arménů: Nesmíme mít strach otevírat pohnuté historické kapitoly

Helena Válková /ANO/ a Daniel Herman /KDU-ČSL/ v Poslanecké sněmovně
Helena Válková /ANO/ a Daniel Herman /KDU-ČSL/ v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Německý Spolkový sněm dnes označil rezolucí masakry Arménů Osmanskou říší v roce 1915 za genocidu. Podle českého ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) je třeba nemít strach a otevírat i pohnuté historické kapitoly.

Vzhledem ke stoletému odstupu by se však možná měli věcí zabývat spíš historici než politici, uvedl ministr. Tuto historii označil za pohnutou, přesto je podle něj třeba nebát se i takové kapitoly otvírat.

Jak by se mohla podobná diskuse odvíjet v českém Parlamentu si netroufá ani hádat. Sto let, které od masakru uběhly, je prý taková doba, že se už událost mění v historii. „Myslím si, že by se tím měli zabývat spíš historici než politici," uvedl.

Rezoluce schválená velkou většinou poslanců přiznává, že svůj díl odpovědnosti za události neslo i Německo jako spojenec Osmanské říše. O masakrech vědělo, ale nezasáhlo proti nim. Poslanci zdůraznili, že rezoluce neznamená obviňování současné turecké vlády.

Ankara v reakci odvolala svého velvyslance v Německu ke konzultacím. V Turecku je použití termínu genocida pro označení událostí z roku 1915 trestné. Tamní premiér Binali Yildirim zároveň prohlásil, že krok německého parlamentu vážně narušil vztahy mezi oběma zeměmi.

Témata:  Daniel Herman Německo genocida

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.