Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Italský premiér Conte požaduje automatické a povinné přerozdělování žadatelů o azyl

Giuseppe Conte
Giuseppe Conte
Foto: Twitter

Řím - Nový italský premiér Giuseppe Conte dnes pronesl proslov v Senátu. Zdůraznil, že jeho země požaduje automatické a povinné přerozdělování žadatelů o azyl mezi zeměmi Evropské unie.

"Budeme důrazně vyzývat k překonání dublinských nařízení, abychom dosáhli účinného dodržování spravedlivého přerozdělení odpovědnosti a dosáhli automatického systému povinného rozdělování žadatelů o azyl", uvedl Conte.

Možnost povinného přerozdělování žadatelů o azyl je ovšem nepřijatelná pro země V4, tedy Česko, Maďarsko, Polsko a Slovensko.

Conte je v čele nové vlády tvořené zástupci protiimigrační a euroskeptické Ligy a protestního Hnutí pěti hvězd. Tyto strany přitom v evropském prostoru spolupracují s dalšími nacionalistickými stranami, mimo jiné s českou SPD Tomia Okamury, která naopak má odmítání unijní spolupráce v azylové politice jako jednu z priorit svého politického programu.

Conte dnes také přislíbil, že bude usilovat o snížení mohutného státního dluhu. Cílem vlády je zmírnit zaostávání Itálie v hospodářském růstu za zbytkem Evropy. "To je náš cíl," zdůraznil Conte, který hovořil o "jednotném evropském domu" a o "silnější, ale spravedlivější Evropě".

Témata:  Itálie uprchlíci EU Giuseppe Conte

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy