Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Osvobodit od daně převod bytů v domcích? Poslanec ANO oprášil starší novelu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.kdechcibydlet.cz

Praha - Poslanec za ANO Karel Rais ve Sněmovně předložil novelu, podle které by bylo první nabytí bytů v rodinných domcích osvobozeno od daně z nabytí nemovitých věcí. Podobný návrh už zazněl za minulé vlády, předložil ho tehdejší ministr financí Andrej Babiš. Normu se ale nepodařilo do voleb schválit.

Dosavadní osvobození v zákoně se vztahují mimo jiné na první úplatné nabytí rodinného domu nebo bytu v bytovém domě, ale ne v rodinném domě. Rodinný dům pak může mít podle předpisů nejvýše tři byty.

Poslanec Rais v důvodové zprávě uvádí mimo jiné, že v poslední době roste trend vymezovat bytové jednotky i v nově postavených rodinných domech.

Prodávajícím se pak podle něj v těchto domech lépe prodávají bytové jednotky než vlastnický podíl, navíc za tři prodané bytové jednotky může prodávající získat více peněz než za celý dům.

Na rodinné domy jsou kladeny odlišné požadavky a v některých místech, kde územní plán nedovoluje stavět bytové domy, je možné stavět rodinné domy. Proto poslanec navrhuje rozšířit osvobození i na byty v rodinných domech.

Témata:  daně nemovitosti byty

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy