reklama

Zpřesněný odhad potvrdil, že výkon české ekonomiky na počátku letošního roku rostl, a to nejen meziročně, ale také mezičtvrtletně. Hrubý domácí produkt (HDP) očištěný o cenové vlivy a sezónnost vzrostl ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,4 %. Meziročně se HDP reálně zvýšil o 3,0 %.

Hrubá přidaná hodnota (HPH) se mezičtvrtletně zvýšila o 0,5 % a meziročně o 3,0 %. Příznivý hospodářský vývoj pokračoval ve většině odvětví tuzemské ekonomiky, zejména ve zpracovatelském průmyslu. Ten vzrostl meziročně o 6,4 % a v porovnání s posledním čtvrtletím loňského roku o 1,8 %. Meziročně rostla HPH i ve většině odvětví služeb, informuje czso.cz.

Například v obchodě, dopravě a ubytování se meziročně zvýšila o 3,8 %, v případě činností v oblasti nemovitostí o 3,0 % a v profesních, vědeckých, technických a administrativních činnostech o 2,6 %. Stavebnictví meziročně vzrostlo o 0,4 %, v porovnání s předchozím čtvrtletím však byla jeho výkonnost nižší o 4,1 % (kvůli vysoké srovnávací základně na konci loňského roku).

Na straně poptávky byl růst HDP v 1. čtvrtletí tažen rovnoměrně jak domácí, tak zahraniční poptávkou. Pokračující stabilní růst spotřeby domácností byl při zpomalení investičních aktivit určujícím faktorem růstu domácí poptávky. K meziročnímu růstu HDP (3,0 %) přispěly výdaje na konečnou spotřebu 1,6 procentním bodem (p. b.) a zahraniční obchod 1,4 p. b.

Výdaje na konečnou spotřebu domácností se meziročně zvýšily o 3,1 % a mezičtvrtletně o 0,9 %. Stejně jako v předchozím roce rostla spotřeba ve všech základních kategoriích výdajů domácností, zejména předměty dlouhodobé spotřeby. Výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí byly meziročně vyšší o 2,9 %, mezičtvrtletně o 0,2 %.

Vývoj investiční aktivity byl do značné míry ovlivněn poklesem investic do ostatních budov a staveb, resp. vysokou srovnávací základnou v loňském roce. Tvorba fixního kapitálu byla meziročně vyšší o 0,6 %, mezičtvrtletně poklesla o 5,6 %. Na meziročním růstu fixního kapitálu se podílely zejména investice do dopravních prostředků a obydlí.

Saldo zahraničního obchodu v běžných cenách bylo v 1. čtvrtletí meziročně výrazně vyšší (89,1 mld. Kč) než v předchozím roce (74,4 mld. Kč). Na tomto růstu se podílel jak obchod se zbožím, tak se službami. Vývoz, který vzrostl meziročně reálně o 6,0 %, byl tažen zejména obchodem s dopravními prostředky a elektrickými přístroji. Na růstu dovozu o 5,6 % se významně podílely subdodávky pro automobilový průmysl a výrobu elektrických přístrojů a zařízení. Rychlejší pokles cen dovozu před cenami vývozu podstatně zvyšoval celkový deflátor HDP.

Trh práce se díky pokračujícímu hospodářskému růstu i nadále vyvíjel pozitivně. V 1. čtvrtletí vzrostla celková zaměstnanost v pojetí národních účtů meziročně o 1,9 % a mezičtvrtletně o 1,5 %.

Podle analytika Komerční banky Viktora Zeisela ekonomika zpomaluje kvůli úbytku investic veřejného sektoru. "Investice budou chybět celý rok. Za jejich propadem stojí konec spolufinancování projektů z fondů programového období 2007-2013. Nové programové období nabíhá pomalu a bude ještě trvat, než čerpání plně naběhne," uvedl. Tahounem růstu naopak zůstává domácí spotřeba, dodal.