reklama

Bouřky, které v posledních dnech zasáhly Česko,za sebou zanechaly spoušť. Škody se objevily na majetku i na životech. A rozmary počasí stále nekončí.

Obdobně silné bouřky se mohou v pondělí a úterý odpoledne a večer znovu objevit. V noci na středu bude bouřková činnost sice ustávat, ale pršet nepřestane, přičemž ve středu mohou být srážky i vydatnější.

To povede ke zmírnění tropických teplot, které v posledních dnech sužovaly Česko. Kdo by ale čekal, že se vrátí až za několik týdnů, je na omylu.

Týdny trvající vedra i velmi silné bouřky totiž mají pokračovat celé léto. Podle nové předpovědi zahraničních expertů se na to musí Evropa v příštích měsících připravit. Až do září jí totiž nic jiného nečeká.

"Kombinace nezvyklého horka provázejícího vzdušné proudy ze Středozemí bude vytvářet podmínky pro časté bouřky v oblasti od východního Polska a Česka až po jižní Litvu," uvedli meteorologové společnosti Accuweather.

Podle nich oblasti nejvyššího rizika zahrnují právě Prahu a vůbec celou Českou republiku. "Tyto bouřky mohou přinést ničivé vichřice, kroupy a povodně. Nejsilnější bouřky pak mohou vytvořit i tornáda a krupobití," dodali experti.

Meteorologové se obávají, že mírné ochlazení, které nás čeká, bylo na dlouhou dobu tím posledním výrazným. Červen se podle nich bude držet nad průměrem a teploty budou klesat jen málokdy. To ostatně potvrzuje i Český hydrometeorologický ústav.

"Období od 28. května do 24. června jako celek bude teplotně nadprůměrné," uvedl už dříve, a jak se můžeme sami podívat, jejich předpověď se zatím plní. Kdo ale čeká další ochlazení, neměl by si podle odborníků dělat velké naděje.

Server Express s odkazem na meteorology uvádí, že jediné chladnější počasí přijde spolu s vlnami bouřek, které mají být toto léto poměrně časté. I tak by ale teploty neměly většinou klesat pod hranici 30 stupňů.

Britští meteorologové se navíc obávají, že ani na konci srpna se počasí nezlepší. Tvrdí totiž, že nás čekají čtyři měsíce spalujícího vedra, které bude Evropu drtit i v září. Teploty by už sice neměly dosahovat tak vysokých hranic jako během července a srpna, údajně by se ale stále měly pohybovat kolem či pod hranicí 30 stupňů.

Podle českých meteorologů jsou navíc aktuální srážky pouze přechodné a katastrofální sucho v Česku zvrátit nedokáží. "Jedná se o lokální prudké srážky, slejváky, které ale bohužel moc vláhy do té přírody nedají, protože velmi rychle odtečou. To znamená, že přesně americká centra předpovídají vysoké teploty, bouřky s lokálními přívalovými srážkami, které přírodě více méně ještě uškodí," upozornila televizi Nova meteoroložka Dagmar Honsová.

Letošní rok je přitom daleko sušší než tomu bylo vloni v tomto období. "Podobně jako letos, jsme na tom naposledy byly v roce 2007 – to bylo jarní období také velmi suché a teplotně výrazně nadprůměrné. Sucho jsem v Česku také skloňovali v roce 2015 na konci vegetace – tedy v srpnu, to se ale začalo postupně prohlubovat až během léta," uvedla pro EuroZprávy.cz Honsová.

Upozornila také, že z meteorologického hlediska je sucho způsobeno nedostatkem srážek od února do května a také na sníh chudou zimou v nižších a středních polohách.

"Roztávající sníh totiž doplňuje stavy podzemní vody. Vše je dáno postavením jednotlivých tlakových útvarů a typem proudění. Letos převládalo teplé, které dalo vzniknout této situaci. Ale letošní suchý start teplého půlroku rozhodně není v historii ojedinělý," dodala.

Zahraniční předpovědi přesto meteorologové berou vážně. "Ani mě tato předpověď nepotěšila, nicméně bohužel predikce, které predikují velká evropská a americká centra, se nad tím vzácně shodují, že nejbližší období, které nás čeká, tzn. období letních prázdnin, bude na území ČR výrazně teplotně nadprůměrné a také suché," podotkla Honsová.