reklama

O možnosti eutanazie, tedy usmrcení člověka na jeho žádost, se v České republice mluvilo už několikrát. Nikdy ale schválena nebyla a trestní řád ji posuzuje jako vraždu. To by se ale mohlo brzy změnit a nevyléčitelně nemocní lidé by měli právo na důstojnou smrt.

Zákon o důstojné smrti předkládá skupina poslanců v čele s Jiřím Zlatuškou z hnutí ANO. Při jeho tvorbě se inspirovali v Belgii, kde je eutanazie povolena už od roku 2002. Informoval o tom web ihned.cz.

Podle návrhu by mohli život s pomocí lékaře ukončit jen nevyléčitelně nemocní lidé, kteří mají trvalé psychické nebo fyzické problémy a není naděje, že by se jejich stav mohl zlepšit.

Požádat o eutanazii ale nebude jen tak, bude totiž nutné se pojistit proti zneužití. Člověk bude muset nejprve sepsat žádost s úředně ověřeným podpisem a tu odevzdat lékaři i v době, kdy je ještě zdravý. Pokud by se člověk dostal do situace, kdy už mu lékaři nemohou pomoct, mohli by ho na základě této žádosti odpojit od přístrojů.

Předstupněm eutanazie by měla být tzv. asistovaná sebevražda, kdy lékař pacientovi podá smrtící látku. Přímá eutanazie by měla být až posledním řešením. I v tomto případě ale budou platit určitá omezení - asistované sebevraždě budou muset předcházet tři dlouhé rozhovory s nejméně dvěma lékaři a bude ji možno provést nejdříve čtyři týdny od podání žádosti.

Loni na podzim se diskutovalo o tom, že by eutanazii neprováděli všichni lékaři, ale vybralo by se celkem pět odborníků, kteří by tento zákrok prováděli. "Jeví se mi mnohem lepší najít pět odvážných, kteří budou proškoleni a budou mít vůli to dělat, než aby před to byli postaveni lékaři, kteří s tím nebudou mít zkušenosti a z pochopitelných důvodů to třeba ani nebudou chtít vykonat," vysvětlil tehdy poslanec Milan Brázdil z ANO.