reklama

Možnost adoptovat potomka svého partnera nebo partnerky by párům stejného pohlaví přiznalo 64 procent respondentů průzkumu. Proti se vyslovilo 29 procent dotazovaných. Právo gayů a leseb na adopci dítěte z takzvaných dětských domovů v průzkumu podpořilo 48 procent lidí. Opačný postoj zaujalo 45 procent respondentů.

Veřejná podpora adopce dětí páry stejného pohlaví je oproti loňskému roku nižší. "Navzdory mírnému poklesu souhlasu a naopak nárůstu nesouhlasu lze veřejné mínění v šetření za rok 2018 považovat za jedno z nejtolerantnějších vůči právům homosexuálních párů," konstatuje CVVM.

Už existující právo homosexuálů uzavřít registrované partnerství podpořily v průzkumu téměř tři čtvrtiny dotázaných. V názoru na právo osob stejného pohlaví uzavřít sňatek je veřejnost rozpolcenější. Pro se vyslovila polovina dotázaných, proti bylo 45 procent respondentů.

Práva homosexuálů častěji podporují mladší respondenti (15 až 29 let), respondenti hodnotící svoji životní úroveň jako dobrou, lidé spokojenější se svým životem či lidé hlásící se k pravicové politické orientaci. "Jako významná vysvětlující proměnná se ukazuje situace, kdy lidé mají mezi svými přáteli či známými homosexuální ženy a muže. Tito lidé častěji vyjadřují podporu všem sledovaným právům," uvedl soc.cas.cz.