reklama

Jako den daňové svobody se označuje pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby jeho celý příjem připadá státu.

Přibližně stejně jako Češi jsou podle Deloitte na tom letos Nizozemci, Němci a Slovinci. Nejvíce dnů budou daně pro stát odvádět poplatníci ve Francii a Lucembursku, naopak nejméně v Rumunsku a Bulharsku.

"Letos se sice nemění žádná důležitá daňová sazba, změn v daňovém systému je ale poměrně dost," uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek. Zvýšilo se například daňové zvýhodnění na první dítě, začaly platit nižší výdajové paušály pro podnikatele a zpřísnily se podmínky pro získání daňového bonusu. "Zvýšení minimální mzdy ovlivnilo výši školkovného a tedy efektivního zdanění fyzických osob," doplnil Marek.

Společnost Deloitte k výpočtu dne daňové svobody rozděluje rok na dvě součásti v poměru odpovídajícím podílu celkových daňových příjmů a čistého národního důchodu. Liberální institut vychází z kalkulací OECD. Tato metodika využívá odhad poměru veřejných výdajů na hrubém domácím produktu.